Wednesday, August 28, 2013

Coretan Idul Fitri 2013

Assalamualaikum.

Kita cerita pasal raya sikit yok.


Kuih raya hand made by myself.
Ni belum dibakar.
Kuih almond london..
Rasa dia biasa je tak power mana pun..
Boleh lah buat-buat menambah kuih kat depan rumah tu..

Ruang tamu sedang di-renovate. 
By Markoko with ibu. 
Aku cuma gubah bunga-bunga tu je :3

Ni raya first.
Aku pakai tudung kuliah aje.. 
And pakai jubah biasa..
Markoko retis.. Boleh lerr.. 

Sepupu sepapat.
Look at my face.
Padahal first time pegang.
Gaya je lebih heheh. 


Okayy, selamat hari raya semua.
Maf zahir dan batin..
Semoga Allah kumpulkan kita semua dalam syurga yang paling tinggi iaitu syurga Firdaus..
Ameen.. :)

Aku nak sambung KKP ni. 

For the pleasure of Allah.

Thank You!

Petua Tradisonal Untuk Kecantikan Muka.

Assalamualaikum..

Seperti biasa..
Aku memang sangat suka dengan petua tradisional.
Or boleh dikatakan addict.
Tapi time malas susah sikit lah heheh
Kina selalu dia rajin kan, so aku boleh lah malas-malas sebab dia akan buatkan untuk aku jugak.. :)

So aku baca-baca dekat internet.
Biar aku kongsikan
Sebab aku pun dah buat.. :)

Petua Mencerahkan Kulit Muka

Bagus cara ni kata kak Petua dalam blog dia.
Caranya :

1)Parutan Lobak merah
2) Kuning Telur
3) Sedikit Air Limau Nipis

Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau hingga sebati.
Sapukan pada muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air tanpa menggunakan sebarang pembersih muka.

kak Petua : Bagi saya, resipi ini cukup berkesan. Saya sendiri telah mencubanya dan mendapati kulit wajah saya lebih cerah dan berseri sebaik sahaja campuran tadi ditanggalkan. Cubalah sendiri!

So, you all cubalah :)

Nanti insyaAllah kulit jadi comey macam ni :D

Pelembab Muka.

Bagi saya sendiri pelembab muka ni penting sebab muka saya jenis muka tak berminyak. So, saya telah cuba petua ini. Dan jawapannya best !!

Berikut adalah bahan-bahan dan cara-cara menggunakan pelembab semulajadi ini :

Bahan-bahan :

1) Kobis yang dikisar dengan pengisar dan ditapis serta diambil airnya sahaja
2) Madu lebah (jangan terlalu banyak kerana ia akan menyebabkan kulit wajah mengelupas jika anda mempunyai kulit sensitif seperti saya)

Caranya :

Kobis yang telah dikisar dan diambil airnya tadi akan dicampur dengan madu lebah. Kacau sehingga sebati, kemudian basuh muka dengan ramuan ini. Biarkan ia kering diwajah selama lebih kurang 5-10 minit sebelum dicuci dengan air suam-suam kuku.

Okay, selamat men'try'.
Nanti jadi syor lah kawan-kawan k. :)

For the pleasure of Allah


Byee.

Seni Khat Atas Tembaga

Assalamualaikum alls.

Kali ni aku nak cerita pasal baik baik punya :3
It is khad. Or khat. Mana manalah.
Yang penting ia adalah tulisan jawi yang berbentuk bentuk and penuh dengan kesenian tu.
Very very seni okay.

Aku cakap ni macam aku terer tulis kan kan?
Sebenarnya tak pon. Aku cuma minat aje.
And bila aku try try hard, tak jadi jugak khad aku.
Takpelah. Aku duk jelah dalam dunia khad. Best tau. :D

So bla bla bla, sampailah ke tarikh 14 hingga 16 Jun 2013 yang lepas.
Aku join kelab khad IPG aku, PERSIS, pergi jalan jalan ke Johor.
Ek? Johor. Aah. :3
Kat segamat.

We learn how to make khad atas tembaga.
Menarik kan kan?

Meh aku citer cara cara dia.:D
First is kita kena beli lah barang barang yang diperlukan seperti tembaga, penukul ysng ditetapkan, paku pun yang ditetapkan, polisher, dan lain lain lah.
Buat begini.

Ni pic first.
Tampalkan design yang kita pilih atas tembaga yang telah di selotape tepinya.
Tujuan selotape tu supaya bucu tembaga yang tajam tidak memakan tuannya. T.T 

Then kami tunggu dia kering.
Esoknya, aku sambung kerejo. 
Aku ingat macam senang sebab semalam main gam gam je kan.
Sekali amekau.

Kau bayangkan, aku kena ketuk satu satu tau setiap inci kertas yang berwarna hitam or putih. 
Kita kena pilih.
Ada tiga step. Keras, sederhana and slow.

tuk tuk tuk ketuklah ekau.

Kau buatlah semua benda tu sampai patah riuk tulang kau. Aku ni buat sampai bengkak jari telunjuk tau sebab asyik terketuk aje
Titew akit taw T.T

Alhamdulillah ada Eqa Z yang sudi picit sikit sikit. Itu pun setelah dipaksa bhahaha
And bila lama noo x siap siap, aku tak leh paksa diri untuk terus mengetuk tembaga tersebut. Se aku jenjalan lah. And membayangkan hasil tangan aku akan jadi seperti ini :


Or ini :


Atau pun yang ini :


Kahkahkah. Tinggi makom kau Mak Sah.
Eh sorry lah camera tak lawa.
*aku rasa setiap kali entry aku ada gambar aku mintak maaf pasal gambar muehehe.

Alhamdulillah Pak Abib yang ni seorang yang sangat sempoi. Setiap step yang kita dah siap, feel free untuk jumpa dia. Dia akan ajar step by step okay.

And bila dah berejam rejam lamanya kita mengetuk akan tiba satu masa, Pak Abib kata, ha awak punya dah boleh bukak.
Wowowow. Umpama mimpi dalam mimpi weh.
Terus tak sakit jari telunjuk aku hahaa
Kenapa?
Sebab bila kita bukak baru kita Nampak seni tangan kita yang sangat membanggakan, bentuk tulisan yang dihasilkan and beberapa tempat kecacatan yang ada.

Lepas dah nampak mana part yang tak cantik tu. Aku pun dengan penuh semangat membetulkan kecacatan tersebut tanpa alas dengan kertas.
Time ni aku rasa semua peserta lebih yakin dan puas hati dengan kerja kerja yang telah dibuat selama beeberapa jam sebelum ni.
Serius semua nampak semangat.

Bila dah puas hati, kita kena buka selotape kat tepi tu ntuk kita polish tembaga tu.

Then jemur lagi supaya kering betul.

Lastly, bolehlah kita berposing dengan hasil kerja kita tu..  :)

-------
Alamak. ni post berbulan-bulan lamanya.
Aku post hari ni lah ek. hihi

For the pleasure of Allah <3

Bubyee.

Thank You!

Shawl Labuh Keluaran Syarai

Assalamualaikum..
Lama dulu sebelum raya, aku ada tolong kawan aku jual shawl.
Yang bestnya shawl ni ada jenis-jenis yang labuhhh.
Kainnya pun sedap sangat, selesa.

Bagi aku tunjuk gambar lah senang.

See? Labuh kan?
Memang best kain dia.
Cuba tengok colour dia. 
Sebelah dalam lain dengan yang luar. 
Satu plain satu lagi bercorak. So, ikut kesukaan lah nak guna mana-mana belah pun. :D

#sorry la tangan model kena pegang atas sebab I tak guna pin pun, takut rosakkan tudung tu :p


Tengok tudung ni, aku pakai plain kat luar, then aku keluarkan siit bahagian yang bercorak. 
Lawa kan kan hehe

Ni corak kat luar. 
Sorry serabut sikit.



Ni colour pich cair gitu. 
corak pattern sekarang. 

Okayy, ni aku terbalikkan dia.. 


Ni hijau aku letak luar. 

Ni aku terbalikkan dia.
Jadi ungu plain kat luar. 

Ni hijau kat atas..

Ni hijau kat bawah..


Okayy ni dah malas ahaha. 
Tapi tudungnya tetap lawa kan?
Pich dia agak pekat pekat gitu..

#untuk pengetahuan, semua shawl ni tak jarang okay. Diulangi tak jarang. 

Aahaa, she is my partner.
Comel jerr orangnya..
Siti Nursyahirah or syaroo..

So, tudung tudung tadi harga semua berbeza sebab tengok material kain dia..
Then kelabuhan dia..
Kalau nak yang saiz biasa pun banyak..

Siapa-siapa minat, boleh komen then kita ngobrol-ngobrol k. :p

For the pleasure of Allah :)

Okayy, bubyee. 
Thank You!