Monday, July 9, 2018

Umrah Ramadhan Ilyasiddiqah (Part II Makkah)

Assalamualaikum

Sambung terus ye.. Hahaa

Pada hari kejadian nak pergi Makkah 26 Ramadhan, Lepas subuh tu kitorang gi jumpa Ust dan kawan Ilyas namanya Hafiz sebab nak gerak ke Makkah sesama.

Pergi sama2? Macam mana boleh kenal? Masa sebulan sebelum pergi tu, Hafiz tu pm saya kata nak pergi sekali boleh tak. Saya jawab boleh je nanti tanya Ilyas. Pastu saya tanyalah dia pergi sorang ke? Dia jawab tak,berdua, tapi dedua lelaki… hahaha maksudnya sis tetap seorang.. tiada kawan… Sepanjang musafir ini..

Sepanjang kami duk kat Madinah, kami memang tak jumpa pun Hafiz dan Ust tu.. Ilyas ada jumpa sekali sebab nak bincang pasal nak pergi Makkah tu, sis pulak memang jumpa diorang masa nak pergi Makkah tu lah....

Lagipun debor jugak kalau nak masuk Makkah ni berdua je hahaha orang kata ketat sangat nak masuk Makkah. Pintu banyak ditutup dan banyak sekatan jalan raya dan spotcheck dibuat.. so kitaorang takutlah jugak hahaa.. dan sis lagi berdebar bila Ilyas kata bermusafir ni lebih baik berjemaah daripada sorang.

Siapa pulak orang yang kata nak masuk Makkah susah? Ramai je yang cakap.. dengar-dengar.. dan ada sorang yang lagi mengukuhkan kenyataan tu dan membuat kitorang lagi gegerrrr hahaha. Siapa diaaaa?



Ini orangnya! Hahaha.. Ustaz Adam Maahad Johor siapa kenal? Sekarang ustaz dah jadi orang PPD kat Pontian tak silap. Ustaz Adam cerita macamana nak masuk Makkah tu ha lagi mendebarkan kitorang.. Padahal sebelum ni rasa boleh je pergi berdua.. tapi sebenarnya sis lebih kepada ikut saja suami.. Suami yang deborrr tu.. Hahah..

So pagi tu Ilyas ajak ziarah wada Nabi SAW… Sebelum keluar daripada Madinah.. Aduuuu sayunya masa ni, sedih sangat…. Solat 2 rakaat, beri salam pada Nabi lepas tu bye……

Salah satu pintu Masjid Nabi, jumpa lagi ye...


Dalam pada tu, kitorang tahan teksi, and request Uber.. Uber so slow and taka da pun. Not recommended.. hahaa.. teksi pulak ramai yang tak nak hantar ke Makkah sebab jauh dan harga murah kot tak berbaloi… pastu nak kata rezeki Allah hantar prebet sapu… Ada sorang mamat arab ni nak hantar kitorang ke makkah.. Harga SR600… Perjalanan Madinah ke Makkah macam dari johor ke Terengganu, tapi perjalanan atas highway kosong..  so naik bas 8 jam… naik kereta 5 jam… kami naik kereta prebet sapu ni 5 jam lah…. Prebet sapu pun tapi kereta mahallah… jenama Hyundai, warna putih and luas…. Alhamdulillah selesa…

Sepanjang perjalanan ke Makkah Alhamdulillah everythings is very okay.. sangat dipermudahkan… kitorang rasa sebab ada ust tu kot semuanya dipermudahkan… sekatan jalan? Tak ada.. lalulah depan polis.. Cuma tak kena sekat or check apa2 pun… check passport? Tak ada juga… sangat mudah…

Cuma yang kelakarnya…. Mamat arab yang bawak kitorang tu tak puasa… hahah.. masa tu 26 ramadhan… kitorang dalam keadaan ihram.. nak buat umrah… sekali orang yang bawak kitorang tu tak puasa… hahah… selamber je dia… tapi memang betul pun… sebab kami kan dalam keadaan bermusafir… boleh berbuka… dia pun bermusafir… boleh berbuka… Cuma lebih baik puasa lah… dia banyak kali ajak berbuka sama.. kami taknak… hahah… siap singgah kedai beli kopi,aiskrim hahha… berhenti lagi gi merokok pulak…

Okay on the way ke Makkah tu berhenti bir Ali, orang lelaki pakai ihram, sis dah pakai dah.. niat pastu zoommm ke Makkah….

Bersambung.....

Monday, July 2, 2018

Umrah Ramadhan Ilyasiddiqah 2018 (Part I Madinah)


Assalamualaikum ♥️


Alhamdulillah.. terpanggil untuk menaip kali ni setelah sekian lama menyepi walaupun sebenarnya curi-curi masa jugak ni. Tapi sebab entry kali ni special sangat sebab nak cerita pasal pengalaman umrah so kita ada kan jugak masa   And yang specialnya umrah kami ni adalah sebab kami uruskan berdua, pergi berdua, cuba survive berdua, semua urusan berdua, di bulan RAMADHAN and of course dengan bantuan Allah Yang Maha Esa..

Pergi umrah berdua hihiii....



Saya tak nak mention sangat pasal umrah diy or pergi tanpa agent dll tau sebab banyak pihak yang tak setuju and kurang selesa dengan umrah diy ni. Entry and cerita saya ni lebih kepada pengalaman kami sepanjang mengurus dan melalui proses2 tu bersama.. Saya tulis supaya kenangan tu kekal segar dalam ingatan gitu... Kalau lupa dah tua tua nanti boleh baca balik...  

Di sini saya juga tidak memberi sebarang galakan untuk kalian buat umrah sendiri or diy ni tau. Ni cerita kami sahaja. Galakan dorongan dan semangat tak dak na.. Kalau you all nak jugak pergi sendiri, silakan, takde masalah pun, tapi tiada kaitan dengan kami ya.. Kami cuma pernah pergi sendiri dan saya nak cerita pengalaman manis yang kami lalui.. Itu saja... 

Tapi memang betul pun, kalau you all nak mudah, nak senang, nak tenang, better pergi dengan agensi. Sebab memang dah settle semua, and memang okay pun pergi dengan agensi, so better pergi jelah dengan agensi.. 

Tapi kenapa kami pergi sendiri tanpa agent? Haaa… Bukan sebab acah-acah bagus tak nak guna agent… Tapi sebab kami buat keputusan untuk pergi umrah adalah sebulan sebelum tarikh bertolak.. Sangat lambat… Sangat last minutes.. Sebulan sebelum tu baru buat keputusan nak pergi.. So mana ada agensi yang available lagi… Memang ada sebab ada Tanya beberapa agensi… Tapi kami tak mampu nak pergi dengan harga tu… Sebab diorang pun kena belikan tiket flight untuk kami kan, confirm mahal sebab kena beli last minutes, time Ramadhan pulak tu.. Memang dah survey harga, sorang RM9000++, kalau dua orang dah berapa kan.. Memang idok dapatlah kami nak pergi berdua kalau harganya macam tu..


Ahh boring. Jom terus cerita pengalaman 😁

SEHARI SEBELUM

Hari Khamis 7 Jun bersamaan dengan our anniversary kali keempat, Hari ni agak busy. Banyak benda kena settle. Ameenah pulak kena gi check up doktor.. Alhamdulillah Allah permudahkan, aku dapat cuti CRK daripada GB yang agak ‘senang’ nak bagi cuti. Tapi bukan alasan nak pergi umrah tau, sebab Ameenah nak kena check up pasal berat dia kat paras merah hari tu.. 

So pagi tu pergi check up Alhamdulillah beratnya dah naik ke kawasan kuning... Balik tu rehat tidur dengan Ameenah, sambil hati kesedihan, kerisauan, nak tinggal anak esok 😭

Malam tu kami gerak balik Simpang Renggam, barang umrah semua bawak sekali, barang Ameenah tinggal bawak sikit2 je sebab kebanyakan memang dah bawak, persiapan rapi dan awal gitu untuk anak, sebab nevessss...

Malam tu tidur... dengan debaran... Esok pagi bangun... pun masih berdebar... Bangun.. Siap2... Ilyas suruh kejut Ameenah.. Kami tak nak tinggal anak kami dalam keadaan dia tak tahu/ tak sedar, sebab rasa macam menipu / memperdaya anak lah pulak cara tu...

8 JUN (HARI BERTOLAK)

Dia pun bangun, dengan happy.. Huaaa… Mama makin sedih... Tahan... Tahan.. Bawak Ameenah gi ruang tamu, cakap2 dengan dia sikit, Allah jaga Ameenah ye, Mama pergi umrah tau, 10 hari je.. Eh tak, 11 hari, Allah jaga Ameenah tau.. Ameenah jaga diri baik2 sepanjang Mama tak ada tau.. Of course sambil menangis2 😂 Ameenahnya happy je, dia tengok mata mama, apasal lah mama aku ni... 😂 

Akhirnya masa yang didebarkan itu telah tiba, kami sedang melalui waktu yang mendebarkan itu, waktu nak berpisah sementara dengan anak.. Mama nangis2 huaaa, papa bagi masa lama sangat pulakkk nak peluk cium bagai. Mama takleh lah kalau boleh nak blah cepat2 sebab takut dia pulak menangis. So cepatt jom bye bye.. Kereta pun bergerak.. Huaa bye Ameenah anak mama, mamapergi kejap je 11 hari nanti kita jumpa lagi tau… Ameenah senyum je sambil melambai-lambai… Dia sikit pun tak nangis… Alhamdulillah.. Okay bye… Kami pun menuju ke KLIA... Ali yang hantar kami... Nanti dia bawak balik kereta.. 

Sepanjang perjalanan mama nangis jugak sikit2, menghabiskan sisa sisa kesedihan tu.. Bukan sedih sebab takut diri sendiri diri rindu kat anak tau, tapi sedih macamana anak aku nanti, boleh tak dia tidur dalam buai sepanjang malam, boleh tak dia minum susu botol everytime nak susu, boleh tak dia kawan dengan Amru, ada tak orang nak peluk2 dia bagi kasih sayang sikit, camtulah.. Sedih… huhuuu...

Kita risau sedih pilu sebab anak kita baru masuk setahun, dah kena tinggal 10 hari.. Sepatutnya dia sentiasa dengan mama papanya lagi, tak boleh kena tinggal lagi sebab she is really baby... Tapi sebab panggilan Allah juga utama, mama kena qurbankan masa 10 hari dengan Ameenah.. Mama memang tak terfikir pun nak bawak sebab takut dia pulak sakit kat sana since kami pun first time and tak tahu macamana kat sana kan.. So memang peratus nak bawak Ameenah tu sangat rendahlah..

Lagipun memang target nak pergi umrah berdua ni tahun 2018, sebelum ada anak ramai dan sebelum Ameenah faham erti rindu dan pandai bercakap… Hahaa. Sebab kalau pergi masa Ameenah pandai cari mama mana mama… Lagi sedih hancus pilus hati… Kan… So memang kena pergi sekarang, 2018 Ameenah umur setahun. Hahaa.

So setelah drive hampir 3 jam, sampai KLIA singgah masjid dulu, Ilyas and Ali solat jumaat, after siap baru saya solat pulak.. And lepas tu terus Ali hantar kami ke airport dan kami pun bye bye membawa haluan masing2.. Flight pukul 5.15 petang (patutnya pukul 3.30 petang tapi sebab delay jadi 5 lebih, kitorang tahu awal sebab dia email dua hari sebelum). So kami sampai airport pukul 3, pergi tukar duit, beli air and makanan untuk berbuka sikit and terus terus pergi ke tempat yang kami kena pergi. Oh satu hal pulak masa tu Ilyas lupa nak jamak tadi. Kena masuk tempat nak berlepas tu sebelum pukul 4.45 petang. Azan pukul 4.47 😂

Haaaa deborrr hahah. Tapi mintak dengan penjaga2 gate kat situ semua Alhamdulillah okay je 😍  And kitorang jadi orang last masuk sebelum pilot tau  😂 And Alhamdulillah memang berlepas pun waktu yang ditetapkan and smooth je perjalanan apa semua. Kami naik Saudia Airlines, really recommended.. 👍 Best...

Hantar beg awal... Senang nak jalan2...


Kami ambil straight flight terus ke Madinah, tak nak ada tukar2 flight atau kena tunggu kat mana2 airport negara lain. And of course harga flight mahal sikit tau hehe. Kalau korang jenis ‘better murah tak kisah kena tunggu or tukar flight’ akan dapat tiket lebih murahlah.. Banyak lagi pilihan.. Tapi kami taknak, nak terus sampai Madinah.. 

Saudia Airlines... best..

So perjalanan kami 9 jam (Malaysia-Riyadh 8 jam) sambung (Riyadh - Madinah 1 jam). Oh ye masa ni tengah berpuasa kan, kami puasa lebih jam hari tu sebab flight kami menuju ke arah matahari. So kalau waktu Malaysia kami berbuka pada pukul 10 malam.. 😂

Amboi mengantuknya....

Tapi Alhamdulillah okay je semua sebab flight ni pun islamik.. Makan 2 kali atas flight, and boleh nak tengok movies.. Disediakan bantal selimut, tempat solat pun ada, so everything is okay sangat. I love Saudia.. Dulu masa kecik pergi umrah pun naik Saudia heheh.. Tapi zaman tu nama dia Saudi Arabia Airlines.. Sekarang dia pendekkan jadi Saudia je.. Mana tahu? Tahu sebab tengok logo dia sama.. hihii...

Dah sampai...ambil beg....


SAMPAI MADINAH!

Alhamdulillah SYUKURRR… Allah bagi peluang kami menjejakkan kaki di bumi Madinah. Special sangat Madinah ni adalah sebab jasad Nabi SAW ada di sini. Tak sabar nak sampaikan salam pada Nabi, super exciteddd!

Kami sampai Airport King Abdul Aziz Madinah waktu malam... 9 malam di sana (2 pagi di Malaysia).. Rasa teruja sangat untuk memulakan langkah.. Cewah, siap target ni sampai kita terus pergi Masjid Nabawi nak taraweh bersama imam malam tu jugak. Hahaa.

Ni Airport King Abdul Aziz, Madinah.. Cantik...


Tapi nanti dulu, settle dulu hal-hal duniawi yang perlu hehe. Sampai airport kami sangatlah teruja, airport tu memang tenang, cantik, bersih canggih dan buat kita macam kat hometown 😍

Kami sampai tu kami tak kelam kabut. Kami rilex, duduk dulu and plan nak buat apa next ni. Okay husband kata kita beli sim card dululah. So simcard yang kami beli adalah Mobily. Mobily antara yang recommended, Alhamdulillah senang nak cari kat mana2 pun ada kalau nak topup and line pun ok apa semua.. Pastu kami sebenarnya plan nak solat dulu kat sini, depan airport tu ada masjid besar, teruja nak solat kat situ. Lagi pun suami kata dia nak tunggu line ada sebab nak guna Uber, so better solat dulu.

Belakang suamiku tu adalah masjid...


Tetapi........ bila keluar je daripada airport nak ke masjid tu masyallah subhanallah hebatnyaaaa panas dia... 😭 Suhu 45 darjah masyallah. Serius rasa macam berjalan di atas bara... Panas, nak bernafas pun rasa susah tau.. huhuuu. Tapi suami cool je, dia bertenang, sis macam terkejut tau tak sangka panasnya macam tu. Mungkin satu lagi sebab sis asyik risau pasal panas je, ha Allah bagi rasa kejap. Masyallah!!

Disebabkan rasa panas yang tak tertahan tu sis ajak suami terus ke hotel, sebab sis memang tak tahan.. sungguh... So kami tak sempat tunggu Uber, terus tahan teksi and pergi menuju ke Hotel.. Teksi RM80 dapat kurang SR70.

Pastu sampai bilik sis kena tegur/tarbiah dengan suami sebab tak sabar.. hahah.. Dia cakap.. Patutnya awak kena bersabar, panas kena sabar.. jangan merungut kata panas panas.. Saya plan nak naik Uber, dah awak kata panas panas, takpelah terus gi jelah hotel naik teksi. Kita naik teksi SR70, kalau tak, boleh try naik Uber.. Nak tengok harga dia berapa.. Hahaa okaylah.. sorry sis tak buat lagi... Lesson learned!

Takpelah ada lah hikmah dia tu kita naik teksi tak naik uber.. Seronok masa mula2 naik teksi tu, tengok pemandangan Madinah... Best. Pemandu tu pun pandai cakap2 bagitahu kami ini apa itu apa. Seronok. 😍

So sampailah di hotel kami Hotel Mawaddah Annur..

Bilik kami di Madinah.. Ada 3 katil... 
Sis pakai niqab sis bawa dari Malaysia, tapi sis tak suka niqab jenis ni... Tak sesuai dengan sis...
Dalam hati ada rasa tak suka, terus Allah bagi hilang.. Hahaa.. 
Dapatlah sis beli purdah biasa, purdah Malaysian kegemaran sis.. hehee..
Masa ni first time nak pergi Masjid Nabawi.. hihi


Hotel ni okay tak? Alhamdulillah. Pengurusan hotel ONZ. Jarak hotel ONZ. Everything is ONZ dengan hotel ni tau. Love sangat. Eh kecuali satu. Socket dia jenis lama so kena pi cari socket yang boleh masuk dengan suis dia tu. YANG LAIN SEMUA ONZ.

Lagi pun hotel ni memang hotel yang okay. Means bukan hotel bajetlah. 3 hari hampir SR1000 harganya. Ada tab mandi, tuala, sabun shampoo semua ada. Peti ais memang of course lah kan. And makanan pun ada disediakan. So everything is okaylah berbanding hotel Mekah kami (nanti kami cerita).

Hotel kat Madinah ni cuma tempat persinggahan kami je sebenarnya sebab kami banyak berada di masjid berbanding di hotel. Lagipun 3 hari je kan kami kat Madinah..So takdelah berlama-lama sangat kat dalam hotel. Berbeza dengan hotel kami kat Mekah.

NAK PERGI MASJID NABAWI FIRST TIME!

So sampai je hotel mandi jap susun barang, kami decide nak pergi masjid.. dekat je masjid 400m dari hotel, so jalan kaki je.. Sampai masjid... subhanallah.. subhanallah.. subhanallah.. Tu je perkataan terlintas masa mula2 masuk kawasan masjid nabawi.. waktu tu pukul 2 pagi ++... Punya ramai umat manusia macam bukan waktu malam untuk tidur.. Sampai aku rasa tak tahu nak buat apa and nak pergi mana. Sebab memang manusia melimpah ruah keluar dataran masjid. Kebanyakan orang tengah solat. Masa tu tengah solat tahajud berjemaah.. Tempat pun tak ada, so aku teruskan je berjalan..

Pastu jalan punya jalan tetiba ternampak tempat air!! Nampak orang minum and ambil wuduk kat situ. Dalam hati terus happy gila AIR ZAMZAM! Laju2 aku gi tempat tu, minum minum minum minum. Basuh muka minum lagi lagi lagi! Hahaha! Sampai 6 cawan direct aku minum tau. Punyalah terujaaaa 😍 Siap isi air dalam botol kecilku apa semualah. Hahaa.. Sedang aku minum2 tu ternampak pintu masjid. Oh! Ini pintu masjid. Maksudnya aku belum masuk masjid. Yang punya manusia ramai tadi dataran luar masjid je, aku belum masuk lagi. Masyallah nak masuk nak masukk nevessss. Laju2 aku jalan, sambil perhatikan sekeliling. 

p/s: Rupanya air tu bukan air zamzam tau sobs... Kalau air zamzam dia ada tulis zam zam water...

Oh ya, aku dan suami berpisah bila masuk kawasan masjid nabawi ni sebab kawasan lelaki and perempuan berbeza. So kami berjanji akan jumpa di pintu pagar nombor 15 (pintu paling dekat dengan hotel kami) kalau nak balik bilik or nak jalan2 bersama. Selain daripada tu memang kami bawa haluan masing2..

Time nak masuk masjid tu, aku nampak semua orang yang nak masuk masjid tu mesti kena spotcheck dengan perempuan berkerudung hitam litup, ku fikir oh itu polis masjid. Dorang tak nampak macam polis pun sebab dia pakai serba hitam, pengenalan dia cuma tagging je.. Mata pun x nampak apatah lagi benda lain. Dia pakai tudung and purdah yang sambung terus dengan jubah and tangan apa semua. Memang menutup aurat sangat, rasa teringin nak pakai.. 

Tapi masalahnya aku tak tahu apa yang dia check. Mengikut fikiran dan telahan ku dia mesti check phone kot sebab dengar2 sekarang memang strict tak boleh bawak phone untuk yang perempuan. So laju2 aku amek phone, masuk dalam kocek baju kat bahagian dada. Yang bestnya Alhamdulillah semua jubah ibu dah buatkan kocek Doraemon heheh.. TQ ibu!

So start first day aku masuk masjid nabawi memang aku akan simpan hanset dalam kocek doraemon.. Sebab hanset penting untuk aku, aku ke mana-mana sorang kan.. kena contact Ilyas kalau nak jumpa. So memang penting.. Tak boleh kena ambil hahaa.. 

Hari last baru aku tahu oooo rupanya bukan phone yang dia check dalam beg tu, tapi MAKANAN! Hahah.. Ingat ni asrama ke tak boleh bawa phone hihiii. Dia tak benarkan bawak makanan masuk dalam masjid sebab tak nak masjid kotor.. Kalau nak makan duk kat luar, dataran tu luas and ramai pun orang.. Dont worry...

My place... Antara dua sejadah tu.. hahah... Kalau tak bawa sejadah kat sini memang susah, sebab uols senang2 je kena halau.. Macam sis ni padahal sis duduk sini dulu, tapi sebab orang datang bawa sejadah dia bentang luas2 so tempat sis jadi sekecil itu sahajalah.. hahaa.. So memang lepas lepas tu sis bawa mesti sejadah.. Tipsnya mesti bawa sejadah besar ya kalau nak masuk masjid.. #tips

So kat Madinah kami lalui hari2 kami dengan penuh pengisian.. Solat doa solat doa, puasa of course.. Sebab kami 3 hari je kat sini tu yang pulun lah buat amalan kat sana.. Seronok... Masa tak terbuang. Rasa full je hati jiwa masa semualah ♥️

My first sahur di Masjid Nabawi.. Kurma ni orang sedekah.. Tq sis..


Seronok lagi satu sebab hotel dekat.. So memang pergi balik pergi balik masjid no hal.. Sesekali sebelum sampai hotel tu singgah jap shopping hehehe.


MEMBURU RAUDHAH (9,10,11 JUN)

Haa pasal Raudhah... Untuk Ilyas memang Alhamdulillah sebab hampir semua solat fardhu dia dapat solat kat raudhah.. Hebatnya.. Untuk aku pulak, ujian sikit.. Sebab perjalanan aku untuk masuk raudhah tu tak semudah orang lain.. sobsob.. sampai aku lama fikir and bermuhasabah diri, kenapa laaah aku ni, apalah masalah kat aku ni sampai belum dapat masuk raudhah lagi ni... huhuu sedih tau 😭

Hari first memang tak dapat lah nak que sebab nak rehat dulu. Belum rehat dari malam tadi sampai tu kan, sampai subuh. So lepas subuh balik hotel tidur jap. So untuk hari pertama tiada trip ke raudhah la untuk aku sebab perempuan boleh masuk sekali atau 2 kali je masa bulan ramadhan ni. Lepas subuh sekali lepas zuhur sekali. Kadang lepas zuhur tak buka pun untuk perempuan..



Pintu kayu ni lah yang memisahkan kawasan perempuan dan laluan ke raudhah. Kalau nak pergi raudhah make sure uols tunggu di depan pintu2 kayu macam ni, kalau tak tunggu sini maknanya perjalanan uols ke raudhah jauh lagilah tu... 
Dan jangan tunggu kat kawasan tidak berkapet seperti di atas, sebab nanti nak dekat2 waktu raudhah dibuka, macam tuuu je korang kena halau dengan penjaga gate, akhirnya pergi belakaaaang sekali..
Gambar ni sis ambil dari karpet barisan pertama... Means sis duduk atas karpet hehe.. #tipsumrahsiddiqah

So the next day memang dah aim, nak masuk raudhah.. Sis datang kul 7 pagi, nak masuk kul 8 lah gitu.. tunggu punya tunggu punya tunggu… Takde pun tanda2 nak bukak. Tunggu nak masuk Raudhah ni bukan tunggu 5 minit  15 minit macam tunggu bas tau. Tunggu paling cepat dan jarang-jarang orang dapat adalah 1 jam. Kalau time Ramadhan macam ni at least 3 jam menunggu.. Pastu manusia ramai berasak-asak pula tu… So memang kena banyakkan sabar dan amal.. Jangan tunggu saja, better bawa sejadah and quran.. Jadikan ia 3 jam yang bermakna… #tipsumrahsiddiqah

Sejadah menjadikan ibadat kita kat sini lebih tenang dan selesa.. Ingat, make sure bawa sejadah yang besar.. Penat boleh tidur sekali atas sejadah kita tu, inshallah selesa dan selamat.. Tak ada siapa akan kacau atau halau... hihiii #tipsumrahsiddiqah


Dah kul 10 pagi tiba2 penjaga pintu kata tak buka sekarang, tunggu after zuhur. Ok fine.. Takpelah… Kita pun tunggu lah nak masuk lepas zuhur.. Tadi pukul 8 pagi sampai 12 tengahari menunggu, tak dapat masuk… Huhuu sambung lagi tunggu dengan penuh harapan…So after solat zuhur tunggu lagi… Manusia makin ramai berebut… Tunggu punya tunggu depan pintu nak ke Raudhah tu dia tak bukak jugak.. Sampailah pukul 2 petang... Akhirnya diorang kata tak bukak untuk perempuan hari ini.. Esok baru bukak. Perghh sedihnyaaaa rasa masa tu. Bebetul sedih... Menangis semahunya aku huhuuu. Tunggu dari pukul 8 pagi sampai pukul 2 petang depan pintu nak masuk Raudhah tu.. akhirnyapenjaga gate kata esok pagi baru buka... nangissss……..  😭

Aku pun pulang dengan hampa, sedih dan keliru. Aku rasa takut pun ada sebab rasa macam kenapalah Allah masih tak bagi aku masuk Raudhah ni... apakah dosaku.. huhuu

Balik tu memang kecewa. Hari kedua kat Madinah tu memang agak bad day. Semuanya menyedihkan.. tak tahu nak cerita macam mana.. tapi memang hari tangisan lah hari tu.. balik bilik nangis2.. minta2 maaf dengan suami hahaaa.. Dalam masa yang sama aku mengumpul kekuatan untuk tunggu nak masuk raudhah lebih awal hari esok.. Harap2 ada sinar buatku.. cewah...
Walaupun hari tu hari kesedihan, tapi malam tu suami menggembirakan hatiku yeyy. Jalan jauh jugak nak cari nasi. Tq husband.. menggembirakan hati isteri.. bawak makan, jalan2, shopping2 sikit and dapat cincin yeyh 😍 Lagipun memang belum berbuka tadi, suami gi masjid, sis solat dalam bilik je sebab bad mood and day kan hahah... Lagi satu sebenarnya kitorang tak tahu makanan hotel sediakan hahaha. Ingatkan untuk orang yang under agent je... So kalau korang pergi sendiri nanti better check dulu dengan pihak hotel makanan tu untuk korang sekali ke tidak ye… #tipsumrahsiddiqah

MY LUCKY DAY (RAUDHAH)

So hari esoknya aku datang kat kawasan menunggu nak masuk ke raudah tu lebih awal. Aku sampai masjid aku nampak pintu-pintu kayu tu dah dibuka, berdebarnyaaa nak masuk nak masukkkk. Aku sampai tu aku terus tanya pengawal, raudhah? Naam, intazir intazir (ya tunggu2 dengan suara garang). Huhuuu. Padahal aku nampak ada jemaah2 perempuan arab kat depan tu kenapa tak boleh pergi sanaaa, berdebar.... Garang tau penjaga gate ni kalau dia kata LA memang orang tak berani lawan, kecuali orang arab yang gagah2 tu.

Okay since dia tak kasi masuk so aku rilex dulu. Minum air zamzam and isi air dulu, kemudian aku jenguk lagi. Mana tahu aku terlepas apa2 kan. Si penjaga perhatikan aje.. Pastu aku nampak sorang makcik ni macam Malaysian, aku pun tegurlah, nak pergi raudhah ke? Pastu dia jawab dengan cara ganas dan bukan bahasa melayu, tak tahu apa dia cakap hahah. Tekejut aku, ingat Malaysian, sorry makcik 😂Maybe dia pun stress kena tunggu situ padahal pintu dah buka kan...

Dalam hati, aku kena ikut makcik ni nampak macam okay je lagipun muka dia memang Asian so boleh jadi kawan ni. Sedang aku perhatikan dia tiba2 meluru berlari ke hadapan melepasi pintu kayu tu! Masyallah!! Berdebar sangat!

Aku apa lagi terkejut dan ikut lariiii!!! Hahahah. Aku ikut pergi melepasi pintu kayu tu 😂 Alhamdulillah berjaya lepas, pengawal pintu tak perasan kami meloloskan diri hahah.. Sampai kat bahagian depan belah sana tu aku terberhenti. Rupanya bukan terus jumpa raudhah, ada satu lagi pintu kayu kita kena lepas. Ya Allah.. Aku ingat kalau dah lepas menunggu kat satu pintu kayu je dah boleh jumpa raudah.. Rupanya tidak.. kita kena melepasi 2-3 pintu kayu yang memang bebetul sama, sampai kita tak tahu kita kat fasa berapa.. Rupanya yang aku tunggu semalam tu kat fasa 1, ya Allah memang kesian sungguhlah orang kat fasa 1.. Sebab orang kat fasa 2 pun tak semestinya dapat masuk Raudhah, apatah lagi orang kat fasa 1.. Huaa sadiss...

Aku solat subuh kat situ and terus tunggu dengan harapan yang saaaangat tinggi. Ya Allah bagilah aku masuk raudhah hari ini ya Allah... Sedih sayu sangat masa ni, hati memang dupdapdupdap... Subuh dalam pukul 4 pagi lebih, siap solat dalam pukul 5 lebih... Aku terus menunggu depan pintu dengan penuh pengharapan... Tunggu punya tunggu.... Tiba2 dalam dalam pukul 6 gitu satu pintu kayu dibuka!


Masyallah masyallah!! Terus meluru sekalian manusia macam ombak pantai menghempas deras, berlari menuju ke raudah.. Aku pun ikut sama, berhimpit2 dengan mak mak arab, turki, nigeria yang besar-besar tu dan orang2 dari negara lain. Aku masuk group Mak2 Arab tau bukan Asian or Malaysian Indonesian so memang kena fight sendiri untuk dapat tempat. Memang sangat berasak-asak, tapi aku rasa masih okay, tak sampai sesak nafas ke kena tumbuk ke siku ke. Mungkin sebab aku kurus so senang nak menyelit.

Menuju ke arah raudah sambil aku menangis2 sayu pilu sedihhh. Aku berlari2 anak sambil zikir bismillahi tawakkaltu Ala Allah kuat kuat banyak2 kali. Berharap hanya pada Allah untuk aku jumpa Nabi ni. Ya Allah sampaikanlah aku ke raudhah...

Alhamdulillah! Tak sangka dapat masuk 😭 Tak tahu nak gambarkan perasaan tu macamana. Rasa legaaaa dan terharuuuu sangat dapat masuk raudhah menziarahi Nabi saw. Macam tulah apa yang aku rasa. Nampak je karpet hijau terus aku beri salam pada Nabi SAW, Umar RA dan Abu Bakar RA. Lepas beri salam aku terus bentang sejadah dan solat hajat dua rakaat. Alhamdulillah walaupun orang berasak-asak tapi aku dapat solat dengan tenang dan sempurna, tanpa kena ada2 keburukan. Kalau masuk raudhah better doa dalam sujud ya jangan dah siap solat tadah tangan kalau tak memang kena tolak, tumbuk, tendang dan halau. #tipsumrahsiddiqah

Aku masuk raudah sekejap je, sempat beri salam pada nabi, solat 2 rakaat sujud lama sikit dan berdoa sekejap, tu je. Pastu manusia makin ramai bertolak bertampar, ada makcik depan aku tu kepala kena tendang weh masa tengah sujud. Huuuu haru...

Alhamdulillah lega!!! Allah bagi aku masuk raudhah! Nangis2 lega... Ya Allah terima kasih sangat.... Huhuu... Suasana nak masuk raudhah time Ramadhan dan bukan Ramadhan adalah sangat berbeza tau.. Aku bersyukur Allah pilih aku ziarah Nabi dan buat umrah time muda mudi ni ya Allah Alhamdulillah sangat...


Aku habis solat je aku kena tolak makin ke tepi tepi dan tepi.. Sampai hujung agak lengang sikit aku pun nak solat lagi lah kan since ada ruang. Aku nak bentang je sejadah, tengok karpet colour merah.. Hahahaa maksudnya aku sudah terkeluar daripada kawasan raudhah... Okay bye raudhah... Tak ada rezeki nak solat lagi kat raudhah... Cukuplah tu 2 rakaat kan.. Hahaa.. Tak jadi solat, angkat sejadah dan terus berjalan....

Ni aku share gambar-gambar di Madinah.. Rindu....

Sebelum keluar hotel... hihiii

Dalam lift pun jadi... Hehehe suami layan je...

Siling masjid.. Ni kawasan nak masuk raudhah...

Ni kat dataran Masjid Nabawi...

Kubah dibuka waktu pagi...

Ni ketika kubah tu ditutup...


Keadaan dataran Masjid Nabawi ketika malam.. Malam pun panas tau so kipas yang berair tu menyejukkan sikit suasana malam... Yang tiang-tiang tu adalah payung yang sedang ditutup... 

Ni lah pintu 15 tempat kami bertemu... hehee..

Sebagai penutup Part I, sis bagi hadiah dengan selfie sis ye.. kihkih... 
Sis pakai purdah macam ni, baru sis selesa...


Okay nanti kita sambung part II ya sebab umrahnya belum settle lagi and cerita pasal Makkah pun belum lagi... hihii.. Jumpa lagi.... Terima kasih sudi membaca.. Assalamualaikum... 























Sunday, January 21, 2018

Senarai Keperluan Bayi Berdasarkan Pengalaman Saya

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah akhirnya berjaya juga buat entry berkenaan parenting setelah sekian lama nak buatttt tapi tak buat buat huhuu. Okay for this first post Aisyah nak share pasal persiapan pembelian Aisyah untuk menyambut my first born hari tu pada 7 Mei 2017. Now budaknya dah nak masuk 9 bulan dah Alhamdulillah.

Ni ha dah besar pun budaknya. 5 bulan kot masa ni..


Okay for my first born ni bajet Aisyah memang ciput jer. Sebab masih belum bekerja tetap kan. Just buat Shaklee je masa tu. Alhamdulillah dengan duit buat Shaklee and sikit duit yang kitorang ada tu bolehlah kumpul sikit sikit barang baby.

Bajet tak besar pun semangat tau nak beli barang baby heheh! Tapi memang Aisyah beli yang perlu jer. Sampai sekarang bersyukur sebab tak terlalu membeli dulu. And apa yang Aisyah beli kebanyakannya memang guna sebaiknya. And barang baby yang Aisyah beli adalah bukan baju sebab sebab baju memang banyak orang bagi. Aisyah beli baju baby 3 helai jer tau. Masa tu baru tahu pregnant and excited sangat duk jenjalan kat Alamanda nampak ada sale. Belilah 3 helai heheee. Tu pun ni ha masa 8 bulan baru Si Ameenah ni boleh pakai. (Sebab dulu I tak boleh imagine macamana keciknya newborn tu so I belilah sesuka hati). Hahaa . So here adalah senarainya berdasarkan pengalaman my first born.

UNTUK BABY

BAJU BABY
Okay first baju. Untuk baju baby Aisyah hanya ada sikit jer. First ialah 3-4 helai sleepsuit atau baju yang sekali masuk sampai hujung kaki tu. So baby just pakai sehelai baju and sarungkan mitten sahaja. Senang kan? Hehee. Sleepsuit Aisyah jenama Mothercare and Carters. Kain best! Lovee
Second  Aisyah ada 3 helai rompers atau baju yang sambung dengan seluar pendek. So yang ni baby akan pakai sehelai baju and sarungkan mitten and booties. Jenama Mothercare.

Sleepsuit Ameenah macam ni cuba design bunga je lain sikit..

And my SIL ada bagi banyak baju tidur baby yang biasa tu, baju lain seluar lain. So in case nak pakai dah ada. Cuma Ameenah pakai hanya lepas 3 bulan sebab bajunya besar-besar. Yang ni kebanyakannya jenama Pureen. Love jugak kain dia sedap.

NAPKIN
Next ialah napkin. Napkin ni Aisyah beli beria sikit. Hahah. Aisyah beli yang berkualiti and ada macam-macam jenis. Ada 3 saiz Aisyah beli. Satu yang paling besar saiz 120x120 tak silap. Tak ingat sangat berapa ukuran dia. Jenis cotton bamboo muslin. Mahal jugak dalam RM100 gitu dapat 2 atau 3 tak ingat. Kedua Aisyah beli saiz kecik sikit 110x110 kot. Harga murah sikitlah RM20 lebih. Beli sebab nak try jenis kain dia. And yang ketiga saiz kecik jer 70x70 kot. Hat ni beli kat Ikea.


Yang ni 70x70.. Beli je banyak, 10 helai ke sebab memang guna..



Ameenah punya yang love tu.. Hat ni Aisyah beli sehelai ja. 110x110..



Yang ni saiz paling besar 120x120. Besar kan? Hat ni Aisyah beli 3 helai..


And semuaaaa napkin tu bestttt and berguna sangat. Maing-masing ada kelebihan sendiri. Boleh guna untuk bedung, selimut, tuala, alas baby,lap muntah ke apa, diapers (masa tengah ruam) dan banyakkk lagi. Berbaloi beli and tahan lama. Sampai sekarang cantik lagi.

BARUT
Barut Aisyah suka guna yang jenama pureen. Suka sangat sebab dia just lekat je takde tali –tali. So baby pakai kemas jer. Selesa pun ya jugak. Aisyah memang ada dedua jenis yang tali tu pun tapi tak berapa gemar yang tali hehee.

Macam nilah Ameenah punya, sebiji hehe..


TOPI
Topi beli yang nipis je sebab cuaca Malaysia panaih kan. Belilah 3. Guna kalau baby keluar, kena pakai topi.

PAMPERS
Okay pasal pampers pulak. Untuk yang newborn Aisyah ada jenama Huggies. Yang ni lecturer bagi so Aisyah memang bawak gi hospital yang ni. Lepastu beli saiz S jenama pet pet. Unfortunately tak sesuai dengan Ameenah. Ruam dia ya Allah sangat menakutkan. Sampai tak boleh pakai diaper dalam seminggu dua cam tu tau. Cuma pakai napkin je and biar kena angin sikit. Lepas baik tu beli diapers jenama Mamipoko. Nak trylah. Pun tak berapa okay. Ruam dia macam naik lagi tapi sikit je lah. Lepas tu beli huggies lagi. Alhamdulillah memang sesuai. Kering tau and memang cantik je kulit lepas tu. Rupanya her first diapers is the best for her iaitu Huggies. Till now memang guna Huggies hijau tu.


Hat ni lah rupa dia...


CHANGING MAT
Changing Mat  jangan beli yang besar nanti berat and tak best guna. Susah.

BIB
And then baby bib. Aisyah ada 4 helai. 3 beli kat Ikea 1 kat Mothercare. Yang ni paling best Ikea punya. Sangat best sebab dia kecik and muat-muat dengan Ameenah sampai sekarang. Dari baby pakai untuk elak baju kotor kena susu. And sekarang dah 8 bulan lebih pun pakai untuk makan. Muat lagi  tau. Kalau pakai yang Ikea tu dia tak tarik2 sebab saiznya kecik so selesa nak pakai. Yang jenama satu lagi tu agak besar so Ameenah kalau pakai memang akan tarik habis punya.



Ni lah Ikea punya yang best tuu..


BABY CARE & GROOMING
Aisyah just beli sabun cecair je tu pun masa dalam pantang tak guna sabun sebab tak nak biasakan kulit dia dengan sabun. Tapi after sebulan dua macam tu dah pakailah sabun tapi tak setiap kali mandi. Hehe.

Minyak Bayi (Baby Oil) – Aisyah guna baby oil Tropika lavender. Sedap sangatt bau dia!
Tisu – Guna tisu basah and tisu tandas yang gulung tu hehe.

Putik Kapas (Cotton Bud) – Beli hat baby punya naa sebab kecik.

Pengepit Kuku (Nail Clipper untuk baby) – Sebenarnya Aisyah beli satu set dengan sikat, thermometer dan ada lah beberapa lagi benda kegunaan baby yang Aisyah pun tahu apa hehee.

Termometer (dah cakap tadi) - Hat ni penting. Kena check suhu baby selalu ok sebab kadang-kadang baby demam tak perasan. Ini yang bahaya. Alhamdulillah Ameenah pertama kali demam masa umur 7 bulan je means awal dari tu dia tak ada demam.. Alhamdulillah..

Minyak Telon – Her first minyak telon sebenarnya brand Tropika. Minyak telon ni bukan jenis minyak dia macam cream gitu. Harga di around RM40 and tahan sebulan sahaja. Tepat sebulan memang habis hahah. Alhamdulillah sesuai je sebenarnya dengan Ameenah. Lepas tu dah 2 bulan guna Aisyah try guna yuyee sebab Ameenah kerap kembung perut masa malam. Jadi nak keluarkan angina tu macam takes time sikit tau sebab brand Tropika tu tak panas sangat tau (read : memang tak panas hehee). So Aisyah trylah minyak yuyee sebab SIL Kak Aida pakai dia cakap okay. And memang sangat ok! Ameenah kalau kena sapu dengan yuyee ni je memang sendawa dalam masa around 5 minit. Hehehe so Alhamdulillah sampai sekarang guna minyak yuyee as her minyak telon.

Bakul Baju Kotor (beli yang ringan kat kedai RM2 tu jer).

Bakul baju Baby (yang ni beli masa study, beli kat Ikea, beli bakul putih jernih untuk barang baby. Sampai sekarang guna Alhamdulillah.

BEDDING SET
 Hat ni Aisyah buat sendiri. Sebenarnya sebab bajet ciput and bedding set ni kalau beli memang mahal kan. So Aisyah buat dengan bantuan my very very veryyyy kind heart mother ibuuuu <3 Okay untuk bedding set ni yang penting Cuma tilam, bantal biasa 2 biji, bantal peluk 2 biji and selimut. Yang selimut ni beli Ikea. And Alhamdulillah semua yang Aisyah sebut di atas ampai sekarang guna Alhamdulillah.


BOTOL SUSU
Yang ni Aisyah salah pilih. Hahaa. 
Botol susu pertama Aisyah beli ialah Tommee Tippee. Hanya kerana DESIGN dia hehe. Beli 2 biji. Sekali try kat Ameenah dia tak nak / tak boleh minum dengan botol susu tu, pertama sebab keras tak sesuai dengan newborn puting dia. Kedua sebab lubang air dia tu besar so newborn minum banyaak keluar mengalir daripada yang masuk.

Mumula Aisyah ingat biasalah kan newborn tak pandai minum. Sekali tanya kakak ipar anak dia takde pulak mengalir-mengalir gitu. So i decided terus nak try beli botol lain which is Pigeon. Sebab kakak ipar suggest dia kata Harraz guna yang first ni and terus okay.

So I pun beli Pigeon kat Mothercare. Beli yang wide neck warna kuning. And Alhamdulillah sangat Ameenah sangat sesuai dan sukaaa dengan botol ni sampai masa memula try bagi dia tu, dia tolak direct bf tau 😂 Bahaya jugaklah kalau bagus sangat nih hahah. Tapi Alhamdulillah tolak2 manja je lepas dalam 2 minggu gitu nak lah terus dedua.

Ni dia ghupe botol Ameenah, masa Ameenah newborn guna puting yang saiz paling kecik, saiz satu, dah besar sikit dalam 5 bulan guna puting yang next dia saiz dua tapi still lubang bentuk dot bulat, bukan Y or X. 


So di sini I nak suggest Pigeon bottle. Memang okay sangat bagi I sebab puting dia ada 3-4 saiz. Saiz dari newborn and seterusnya. Kemudian bentuk dia pun ada 2 jenis so nak yang tirus okay yang lebar pun okay. Saya suka botol Pigeon.


Oh ye pasal botol kakak ipar Aisyah Rusman tu ada bagi jugak botol jenama apa entah masa try bagi Tommee Tippee tu selang selikan. Yang best and yang I suka tu botol dia kaca and puting dia warna kuning means jenis lembut tu tau. Unfortunately Ameenah reject. Dia tolak and tak nak minum so okaylah bye...


So basically nia lah yang Aisyah sediakan untuk Ameenah. Kalau ada yang lupa nanti Aisyah update semula. Hope membantu ibu-ibu yang nak dapat first baby ye. And untuk ingatan Aisyah sendiri jugak heheh.

Thank you for reading!

Friday, April 14, 2017

APA ITU GMO DAN NON GMO?

Assalamualaikum

Ok, kali ini saya nak share apa maksud GMO dan Non-GMO. Apa yang saya faham, saya coretkan di sini sebagai pengetahuan. Harap anda semua faham apa yang saya faham ya ❤️

Apa itu GMO?

GMO bermaksud organisma diubahsuai secara genetik. Ia adalah hasil daripada satu proses makmal iaitu dengan mengambil gen dari satu spesies yang lain dan dimasukkan ke spesis yang lain dalam usaha untuk mendapatkan sifat  atau ciri-ciri yang dikehendaki.

Apakah gen ?

Setiap tumbuhan dan haiwan diperbuat daripada sel-sel. Pada pusat sel  terdapat nukleus. Di dalam setiap nukleus terdapat rentetan DNA. Urutan pendek DNA dipanggil gen. Gen beroperasi dalam rangkaian kompleks yang halus dikawal selia bagi membolehkan proses organisma hidup berlaku di tempat yang betul dan pada masa yang tepat.

Kalau dulu kita kita belajar kaedah cantuman pokok(pokok dengan pokok) kaedah kacukan haiwan (haiwan dengan haiwan yang sama jenis) tapi sekarang, teknologi sudah canggih dan manusia mula bertindak diluar tabii. Gen manusia dan haiwan telah dimasukkan pada tumbuhan, begitu juga gen haiwan lain telah dimasukkan pada haiwan yang berlainan jenis. Sebagai contoh , jurutera genetik telah memindahkan gen dari bakteria yang dikenali sebagai Bacillus thuringiensis atau Bt ke dalam DNA jagung. Gen Bt menghasilkan protein yang boleh membunuh serangga , dan pemindahkan gen membolehkan jagung untuk menghasilkan racun perosak sendiri.

Dengan pengubahsuaian genetik ini juga membolehkan sesetengah pokok tahan lasak kepada racun serangga perosak. Contohnya seperti  Kacang soya - Gene diambil dari bakteria (Agrobacterium sp. strain CP4) dan dimasukkan ke dalam kacang soya untuk membuat mereka lebih tahan racun herba.  Jadi, dengan ini petani-petani moden, dengan sewenang-wenangnya menyembur racun perosak pada tumbuhan bagi membunuh serangga perosak yang merosakkan tanaman.

Adakah GMO selamat?

Negara-negara yang paling maju tidak menganngap GMO selamat. lebih daripada 60 buah negara seluruh dunia termasuk Australia, Jepun dan semua Negara-negara di kesatuan Eropah, mengharamkan secara terang-terangan kepada pengeluaran dan penjualan GMO. Dimudahkan cerita, pada tumbuhan, teknik ini memberi kebaikan untuk kekebalan pokok tapi kepada manusia, ia akan memberikan kesan sampingan dan tidak baik untuk kesihatan.

Apa pula Non-GMO?

Non-GMO adalah sebaliknya daripada GMO Ia merupakan organisma yang tidak diubahsuai secara genetik. Bermaksud, ia membesar secara semulajadi tanpa ada pengubahsuaian gen.

Apa kelebihan ESP Shaklee?

Okay semua tahu kan yang ESP Shaklee adalah product bersumberkan soya yang tidak GMO. Non-GMO Soy. So ESP telah diiktiraf oleh seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan. Ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Setiap 850g (1 tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.

ESP Shaklee merupakan satu-satunya produk dipasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur. Manakala Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai kepada pengidap kencing manis.

Jadi, pilihan ditangan anda. Pilih yang terbaik untuk kesihatan anda.


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Aisyah Siddiqah


Saturday, March 25, 2017

Our Two Wonderful Years As Hubby Wifey Yang Still A Full Time Student IPG


Assalamualaikum ❤️

Time berjauhan macam nih memang syok sangatlah nak berjiwang -jiwang. Hehe. Ilyas tengah keluar tabligh 4 bulan di India Bangladesh nih. Memang hikmah sangat bagi Siddiq keluar tabligh ni tau sebab kita akan kenal erti rindu, menghargai, kasih sayang lebih dalammm dan lain lain lagi. Tapi niat mesti kerana Allah, barulah rasa tu timbul dengan nikmat. Kalau tak kita akan rasa sedih, tak kuat, tak redha and macam macam rasa negatif. Tapi Alhamdulillah setakat ni dah sebulan jugak Ilyas kat India / Bangladesh tu. Siddiq okay je dan menjalani hidup dengan baik bersama ibu ayah famil and my ilyasiddiqah junior dalam tummy ni hehee.

Hari ni rasa nak throwback cerita kami masa zaman muda mudi dulu lepas kahwin. Now dah nak masuk 3 tahun lah kami berkahwin. Inshallah anniversary yang ketiga perkahwinan Ilyasiddiqah ni, our junior dah lahir 😁

Oh ye lupa nak kabo, dalam 2 hari lepas 16/03/2017, Siddiq dah pun LULUS lesen memandu kereta hehe Alhamdulillah.

See? Sebenarnya bila kita niat kerana Allah, kita redha, kita gembira, Allah memang akan memudahkan urusan kita. Sebenarnya dah dekat 5 tahun tau Siddiq nak ambil lesen kereta semula since Siddiq pernah ambil masa zaman PPISMP dulu tapi gagal dua kali so rasa down lepas tu ada pulak tragedi Siddiq langgar tembok masa drive kereta Avanza ayah hahaa. Habis kemek. So masa tu memang rasa TAK BOLEH memandu. Rasa down. Rasa trauma. Nak ambil lagi tapi takut last last sampailah 5 tahun selepas kejadian tak ambil ambil hehee. Tup tup masa Ilyas keluar ni lah Siddiq Alhamdulillah Allah tolong dapat ambil lesen kereta semula. Start dari zero tau hahaa. Sampailah berjaya leni. So Alhamdulillah ❤️

And 16/03/2017 tu pun ada satu lagi berita gembira! My adik Nur Sakinah telahpun bergelat Ummi kepada seorang baby boy yang diberi nama Amru Al-As Alhamdulillah. So memang berganda gandaaa lah kegembiraan ai tauuu 😍

Bila tengok Kina dah ada baby ni, kita pun rasa tak sabar nak peluk anak sendiri. Baby I or A (sebab tak tahu jantina lagi hehee), nanti keluar biar senang, mudah, dan cepat ya. Mama tak sabar nak jumpa anak Mama yang soleh/ah ni ❤️

And also, bila Kina dah ada komitmen ni kita kena duk jauh sikitlah daripada dia kan. Tengah fasa tak ada kawan rapat ke hulu ke hilir lah sekarang nih. So terimbaulah kenangan bersama Papa awak Maulana Muhammad Ilyas Rusman tu ha masa study degree dulu.

Alaaa best sangat zaman study dulu. Enjoy je walaupun sebenarnya taklah 100% enjoy sangat. Banyak jer komitmen. Banyak je ujian masalah dugaan. Tapi best je hadapi hidup susah senang bersama sebab we are alwaaaays together. Cewah. Hehee.

Ingat lagi, masa mula mula kahwin dulu kitorang tak ada kereta. Stay asrama lagi masa tu. Duduk asing asinglah since IPG tak galakkan perkahwinan masa tengah study. Praktikum pun asing lagi masa tu. Tak sedih pun tapi tak berapa bestlah sebab kita dah kahwin kan so mestilah nak stay sama sama buat kerja sama sama saling membantu dll.

Tapi Alhamdulillah bila habis tempoh susah senang tak berapa nak bersama sebab tak duduk bersama tu, Allah beri rezeki pada kami. Ilyas dapat beli kereta, and Ilyas dapat rezeki duk rumah warden kat Sekolah Sultan Alam Shah Putrajaya. Alhamdulillah rezeki sangat. Paling best best best sangat masa ni, masa stay rumah bersama 😂

So Ilyasiddiqah punya rumah pertama adalah rumah warden kat Sekolah Sultan Alam Shah Putrajaya. Ilyas bukan warden tau kat situ. Dia jadi guru Tahfiz Elit. So kerja dia just conduct budak tahfiz yang terpilih dalam 20 orang jer untuk dihafizkan dalam beberapa tempoh masa tertentu dengan bilangan juzuk hafalan yang pihak sekolah tetapkan.h

So, rumah pertama kami ni memang best sangat bagi Siddiq, walaupun tak besar mana dan kena panjat tangga sampai 3 tingkat yang macam 5 tingkat tuuu, beberapa kali sehari. Fuh mencabar! Tapi okay lah kan untuk kami berdua. Muda lagi and kurus (la sikit) masa tuh hahaa.

Rumah tu ada satu ruang tamu, satu dapur, tiga bilik and dua bilik air. Bagi Siddiq rumah tu best sebab senang nak jaga and selesa and menyimpan 1001 kenangan dengan my husband.

Kami kan berkahwin semasa belajar kan iaitu time semester 3 nak masuk 4. So daripada semester 4 hingga semester 8 tu kami adalah suami isteri. Duduk rumah tu pulak since semester 5. Kalau nak tahu, IPG tak benarkan students pregnant semasa pengajian, kalau pregnant kena tangguh semester. So kami tak naklah tangguh. Pepandai ko lah rancang hahaa. Yang paling tak nak sekali Ilyas sebenarny sebab nanti kena pisah ngan ai leceh kan sorang dah habis sorang belum.

So lepas kami kahwin tu, kami memang spend time together and enjoy ourselves hampir 3 tahun jugak as students yang dah berkahwin hehee. Means kita memang tak ada komitmen or fikir apa apa tentang anak lagi. Belum fikir nak dapat baby. Kami just enjoy our love story, enjoy being students and also husband and wife. So memang hidup full with enjoyment lah hahaa.

But still, kami bukan orang berduit or orang kaya kan, pasal masalah duit sangat ada tapi kami saling menenangkan saling memahami and saling menguatkan antara satu sama lain. So dia jadi okay lah. Means enjoy tu enjoy tapi takdelah tak beringat sangat.

Contohnya kalau nak tahu, kami berdua TAK PERNAH pergi honeymoon pun lepas kahwin sampai sekarang. Nak tu nak jugak sebab tengok kawan kawan pergi honeymoon bestnya rasa tapi pitih takdok so ko duduk jelah rumah k. Hahaa.

Tapi takdelah miskinan sangat. Ada je lah duit kalau nak pi pun. Tapi entah lah. Maybe kalau pergi makan angin duit terlabur berlebihan sangat so memang tak mampu lah senang cerita.

Pernah gak tanya Ilyas kenapa awak tak tekankan sangat ea pergi honeymoon bercintan cintun dengan saya?

Dia jawab : Entahlah saya rasa baik duduk rumah je. Baring baring lagi best. Ada jugak awak. Kalau ada anak mungkin lebih seronoklah nak makan angin sebab maybe anak kita akan seronok so kita akan seronok jugak.

Okay fine so memang tunggu anak lah ni ye 😂

Tapi takpelah masing masing ada cara masing masing untuk handle family sendiri kan.

Walaupun Ilyasiddiqah tak suka atau lebih kepada tak pernah (sebab suka tu suka je kot tapi tak pernah pergi so tak tahu suka ke tak hahaa) honeymoon jalan makan angin berdua, tapi Ilyasiddiqah suka reward diri sendiri hahaa.

Hampir setiap minggu or dua minggu sekali kita akan window shopping or gi jalan kat mall hahaa. Bukan menyoping sangat pun, dapat makan aunti anne pun dah kira sesuatu yang seronoook sangat masa tu tau 😂

And jangan tak tahu ea yang ajak shopping ni biasanya Ilyas ok. Ai tak berapa sangat pun. Kitorang terbalik. Kalau pergi mall, yang kena berjaga jaga ialah Siddiq, sebab kalau terlepas pandang tetiba jer Ilyas tu boleh hilang. Hilang dibalik barangan barangan jualan yang dia nak beliiii. Yang kena tunggu is me ok. Ai yang kena cakap : ni tak payah tu tak payah. Yang tukang jeling bila tak dapat beli is My Husband. Hahaa geramnyaa!

Tapi takpelah. Pro and contra biasalah tu kan. Teringat masa zaman tengah busy praktikum. Eh tak nak lah ingat praktikum dulu hahaa. Teringat masa busy class.

IPGKPI Bangi ni rasanya IPG paling strict sekali dalam dunia. So part peraturan memang tak best langsunglah. Memang jenis peraturan menganiaya students hahaa sorry to say. Antaranya adalah masuk IPG kena pukul 7.30 pagi and hanya boleh keluar pada jam 3.30 petang. Habis kalau macam kami ni duduk luar, lepas tu tak ada class, nak tunggu dari pagi sampai petang kat dalam IPG lah ya?

Jawapannya YA. Ohemgi jangan ingatlah peraturan IPGBANGI memang nonsense tau. Sakit ja hati bila ingat. Kalau nak jugak keluar IPG kena gi HEP and dapatkan tandatangan pihak lecturer berkenaan. Kalau tak dapat macamana? Tak dapatlah keluar so pandai pandai kau lah buat apa apa sementara tunggu nak keluar tu.

Yela kami students sebenarnya bukan budak budak lagi. Semua dah besar panjang, dah kena uruskan hal kehidupan by ourselves kan. So mestilah kita ada urusan kat luar contoh kat bank ke apa. Kalau keluar pukul 3.30 petang, nak settlenya bila? Biasanya pukul 4 petang diorang dah tak bagi ambil nombor. So bila laaa nak settle halnya lahai.

Haaa tulah masalahnya yang memang pihak HEP IPGBANGI tak pernah faham and tak pernah kisah pun kesusahan and kelecehan students. Memang stress duk IPGBANGI bab peraturan. Huhuu. Langsung tak ada kebaikan weh serius.

Okay panjang pulak meleber. Sebenarnya nak cerita kami malas nak berurusan dengan orang yang sebenarnya memang tak nak bagi kami balik awal ni so kami biasanya tunggu jer sampai 3.30 petang baru balik. Penat tau. Bayangkan dari pagi duduk dalam class kat IPG, petang balik nak kena settle hal rumah tangga lagi. Tu tak jadi masalah lah untuk settlekan rumah tangga tu sebab Siddiq enjoy je. Yang tak enjoy bila kita duk melepak kat IPG tu ha takde buat apa padahal kerja kat rumah banyak.

Siddiq biasanya akan masak tau untuk makan malam. Means balik IPG tu kena masak dah. Sebab Ilyas akan turun solat maghrib terussss sampai habis class Tahfiz dia nanti dalam jam 11 malam baru naik rumah semula. So nak tak nak Siddiq kena siapkan malam malam before azan maghrib. Sebelum dia start bekerja lah senang cerita.

Biasanya sampai rumah dalam jam 5 petang lebih sikit sebab bila keluar IPG pukul 3.30 petang, itu ini dah azan asar kan? So memang berhenti solat kat luar. Nak on the way balik pulak biasanya stuck jammed sebab Putrajaya area orang busy kerja. Memang banyaklah kereta nak oi. So hampir hari hari macam nilah kami tempuhi.

Sampai rumah jam 5 petang biasanya Siddiq taklah terus masak dinner. Penat oi. Biasanya dalam jam 6 petang baru start masuk dapur lepas rehat baring baring jap.  Kelentang kelentung kat dapur, lepas tu siap. Masak pun cincai jer asalkan perut ada nasik (jawa sangat ko hahaa).

So sebelum Ilyas turun mengajar dia akan makan dulu (sometimes tak sempat sebab dia mandi lamaaa 😭), and kami akan jumpa kat rumah semula dalam jam 11.00 malam sebab class dia habis jam 10.30 malam.

Siddiq pulak ada class mengajar mengaji anak anak cikgu/staff SAS tu. Start jam 8.00 malam sampai 9.30 malam. Pergi suami hantar balik jalan kaki hahaa. Padahal sekangkang kera je sebenarnya dari rumah ke surau tu. Tapi yelah sekolah tu sekolah lelaki kot macam Hanazakarino Kimitachi E tu hahaa. So im scared lah. Walaupun tak ada apa apa pun sebenarnya, okay je, tapi yelah ai takut jugak sebab they are still boys kan. Budak besar besar pulak tuh.

Tapi time balik Siddiq boleh jalan kaki sebab  diorang dah pergi Prep kat bangunan sekolah. Kalau ada budak budak pun seketul dua je so berani lah jugak. Buat muka confident. Hehee. Sebab nak surug Ilyas hantar pun sebenarnya macam perkara tak masuk akal. Yelah dekat gilaaa kot. Dia dah lah tengah class tasmik so okay lah I have to be STRONG! 💪

So macam tu lah kebusy-an kami as husband wife yang still student.