Tuesday, June 30, 2015

Modelling For Elsajida


Assalamualaikum.. 

cerita lama angat angat baru nak update. Senanya malu nak citer takut ada orang baca hehe. Tapi nampak macam takde orang aje hehe. So daripada gambarnya terkubur cemtu je dalam folder camera vivo 2 aku neh, baik aku simpan sini :)

Ini merupakan pengalaman pertama lah untuk aku dalam kerja kerja memodel model ni. Alhamdulillah dapat jugak merasa. Best jugak perasaan dia, tapi penat weh! Masa aku modelling ni masa tengah praktikum tapi hari sabtu ahad. Bayangkan praktikum, dengan kerja kerja dan class nya lagi pastu duk jadi model berdiri tegak menggunakan tenaga sepenuhnya. Pagi isnin aku terus rasa diri dedo nak demam. Wuuuu penat… T.T

Tapi terima kasih bebanyak sangat kat kawan bukan sekadar kawan tapi sahabat sobs. Mimie lah terutamanya. Banyak tolong aku tanpa disuruh atau diminta pun.. aku suka cara dia tolong kawan dia. Dia tak berkira. Dia meletakkan diri dia dalam diri kawan dia. Maksudnya dia memahami sepenuhnya keperluan kawan dia di saat dia tolong kawan dia tu. Menyebabkan aku selesa sangat dia berada bersama dengan aku sepanjang proses model model ni. Sama juga masa aku jadik manten dulu. Dia pun antara yang banyak tolong. Kawan kawan sekelas aku, aku syorkan kalau nak pilih bridesmates ke dayang dayang ke, mimie jangan tinggal. Superb hehe. Terima kasih mimie!


Eh salah topik hehe. Jom lah tengo gambau. 






Testing testing tudung bidang 50. Sedap juga pakai bidang 50 ni, tak yah silang silang. Kan?
Oh ye lokasi pengambaran untuk indoor berlaku di studio Uswah Islamik Clothing kat Bangi Sentral. 

Penatnya iolls berdiri. Tapi gagahkan diri sebab kita bekerja bawah orang, kenalah buat yang terbaik ye dak? Lokasi outdoor pulak berlaku di Astaka Morocco, Putrajaya. 

Hai mimie! hahahah :P

Inilah dia mimie, orang yang akan memastikn aku sentiasa cuns kahh

Ok tu jelah kot. 
Ramai lagi kawan yang terlibat secara langsung dan tidak langsung senanya. Maisarah, Hafizah. Terima kasih jugek uolls. Muach ciked!


Mana tahu korang nak guna studio ke nak shopping ke, aku bagi maklumat sikit lah eh berkaitan dengan kerja modelling aku ni. 

Shooting indoor : Studio Uswah Islamik Cloting kat butik dia yang berada di Bangi Sental. Korang boleh datang jugak ke butik dia sebab besttt, macam macam hado, Konsep dia vendor. Dan vendor dia banyak kepada islamik vendor contohnya shawl labuh dan tak jarang. Dan sebagainya. Gi lah tengok. Best!


Jenama : Elsajida. Pakar buat tudung labuh yang best. Biasanya tudung dia takyah gosok dan tak jarang! Ada bidang 50, 55, 60. Ada plain dan bercorak. Up to date lah orang kata. Kena follow ig mereka @elsajida untuk berebut tudung tudung baru! Sebab biasanya habis dalam beberapa hari sahaja sobs. Kalau nak beli via saya pun boleh sebab saya salah seorang agent dia hehe!

Photographer muslimah : HHH (hazirah Haji Hamzah. ig dia @HHH Photographer
Kakak ni sempoiiii. Harga dia pun berpatutan sangat. Mana tahu nanti korang nak nikoh, pahtu bakal suami korang tak kasik laki yang shoot gambau (macam iolls), boleh contact kakak nih!.

Astaka Morocco : Kat putrajaya. kalau korang shoot untuk jenama atau nak berniaga, kena cash. Kalau untuk wedding tak yah! Ha apa lagi, cepat serbu Astaka Morocco untuk wedding cuolls sebab kawasan dia berkonsepkan islamik ala ala morocco gituuuh. 

Ok itu jer kot. Semoga dapat membantu korang dalam menghabiskan duit ahaks! Pi shopping cepaaat! 

For the pleasure of Allah. 
Assalamualaikum. 
Thank You!

Monday, June 15, 2015

Surat Dari Hati For Husband ( ditulis ketika cuti semester 5)

Assalamualaikum..

Ok hari tu dah baru buat entry fasal kami suami isteri keluar tabligh kan. Itu antara cerita cerita disepanjang cuti semester yang panjang walaupun cuti setengah tahun je pon.  Aah ek, panjangnya kan? Biasanya pendek. Inilah yang dinamakan rejeki..

First cuti hari tu kami balik Terengganu, naik flight. Bercuti di rumah mertua kejap aje. Area 4 hingga 5 hari. Lepas tu balik Johor sebab nak keluar tabligh 3 hari. Dan lepas keluar tabligh kami balik rumah nenek kat kota tinggi dalam dua hari. Pastu balik semula rumah ibu ayah sampai hari ni suamiku pulang ke bangi dahulu sobs. Inilah main ceritanya sebenarnya. Suamiku sudah pulang ke bangi, aku sorang di rumah huaaa.

Mungkin disebabkan cuti yang lama dan agak panjang (4 minggu) aku jadi terbiasa bersama-sama dengan suami di mana saja. Tu yang semalam bila dia kata saya nak balik bangi awallah saya rasa, hati aku dah tak tenang.  Makan tak kenyang tidoq tak lena. Aku rasa macam huaaaa nak kena tinggal. Padahal selama ni tak dodok sekali ngan suami pun. Entah lah nape.

Tak apalah. Aku sebenarnya kena faham, suami aku berkorban untuk aku dan anak anak kami nanti. Aku kena redha dan doakan. Insyallah bang, ika faham. Cuma biasalah mula mula. Pagi tadi sempatlah buat drama air mata sebelum keluar rumah selama 30 minit lebih kurang. Sian suami kena pokpok pokpok isteri ngade dia neh, Pastu dah puas nanges, aku berjanji dalam hati tanak nanges bila salam nanti. Tanak tanak!! Tapi bila tengok suami salam cium ibu, terus sedih balik. Meleleeeeh lagi.. aku salam suami, peluk, pastu suami cakap, dah jangan nanges nanges… huaaaaa I lagi sedih u cakap macam tuu la..

Ni pulak timeaku nulis ni masa tengah hari. Biasanya masa macam ni kitorang spend time together. Tapi buat kijo sendiri sendiri. Tadi aku tertidur, bila terbangun terus cari suami. Tadeee. Huaaaa nape sedih niii. Naseb baik ada dengar suami ibu ayah gelak gelak tengok sinetron. Terubat sikit rasa sedih dan sunyi. Ia bagaikan suara yang meminta aku kembali ke alam nyata. Oi bangun oi rilex la choiii. Camtu kot -..-

So sekarang aku sedang merilexkan diri ah ni. Positif ya isteri ilyas. (Hehe. I love that title). Yes im my husband’s wife.

Sekarang masanya untukku baca kitab –kitab yang bersepah dalam bilikku ini (banyak yang husband punya), dan dengar cakap suami. Baik abang.. After bye bye dengan suami tadi dia ada pesan, jaga amal. I was like hohemgiiii. Amal yang dia maksudkan tu banyakkk tahu?. Kalau suami aku takde, mampukah aku buat sendirian?? Ingat pulak pada pesan ibu, buat sesuatu kerana Allah, bukan kerana suami.. Ok baik ibu.. 

I miss my husband.. I miss the way he woke me up, (dengan cara mentibai aku sebab liat gila nak bangun sobs). tibai kasih sayang. tapi tegas. love love lovee it. 

I miss nak jadi penonton husband solat tajahud dan dhuha. Jangan jadi macam aku, jadi penonton aje rajin. Buatnya jarang.. insyallah bila suami takde ni, aku rindu dia, aku akan buat benda yang dia hari hari buat. Kan abang.

I miss the way my husband paksa I ngaji tiap –tiap pagi. Dengan cara tibai jugak kahkah. I love it. Dia je mampu buat. Tibai dengan hikmah kakaka.

I miss the way dia tak kasik aku tidoq pagi dengan macam-macam kijo dia bagi aku. Suruh  buatkan air panas lah, air madu lah, basuh baju lah, basuh kopiah lah, suruh buat sarapan lah,  merajuklah. And yang last tadi dia bagi aku artikel keburukan tidoq pagi haha. Paksa aku baca sampai habisss pastu buat muka ‘woiii jangan tidoooo la’ 

I love u suamii. Alhamdulillah walaupun susah gila nak suruh aku tak dido tapi Its work! Aku tak jadi tido hokeyyyy. Alhamdulillah. Esok dan hari seterusnya saya tanak tido pagi walaupun mengantuk gila dan takde keje nak buat sebab suami saya tak suka. Azam! Ameen!

I miss his face when he look at me.. T.T
I miss the way he hold my hand.. T.T
I miss everything about him.. Huaa

Hadoi apasallah masa tengan rindu tengah sedih rindu ni, ingat semua benda yang best best je. Ingatlah yang annoying annoyinggg! Uuwaaa. (sebab ada banyak jugak siri gaduh haha)
Tapi bila dah cinta, kita akan ingat pada yang manis manis. Yang pahit-pahit biarlah ia jadi pengajaran dan takyah lah diingat. Kan? Dan aku memang tak ingat sikit pun. Siriusss!

Aku rindu dengan lelaki yang tidak pernah kata tidak untuk bawak bini dia yang tak pandai drive ni ke mana mana yang bini dia nak. Bestnya kalau ada awak T.T

Aku rindu dengan lelaki yang tidak pernah kata tidak kepada apa apa yang aku teringinkan atau aku mahukan. Selagi boleh dia akan tunaikan.. Alhamdulillah.. 

Aku rindu nak keluar shopping ngan lelaki ini. Sebab dia kaki shopping gila gila. Aku yang penat layan kerenah dia. Kalau kitorag gi shopping, 99% tempat kami pegi adalah pakaian lelaki. Aku? Aku suka membeli kalau aku dah aim ok aku kena beli ni ni ni. Dia tidak. Dia suka membeli. I really miss the most time I tarik tangan dia keluar dari kawasan baju-baju or seluar seluar or dompet dompet and said, dah dah.. cukup dah tu nak apo lagi neh? Kihkih

I miss u husband. ( I tot u kena bagi I anak cecepatlah biar I belajaq berdikari sikit. Ayok I dah manja angat ngan youuuu. Acane nak buat??

Takpe. Biasalah tu. Proses kan.
Ok dah la.
I love u suami kerana Allah.

Byeee. I nak baca buku la tahzan. Sobsss haha

Gambaq se lah!



Alhamdulillah and thank you Allah for giving me this man in my life.
Pinjaman Allah.. 

Thank You and Assalamualaikum!

Tuesday, June 2, 2015

6 Pesanan Nabi Untuk Kaum Wanita

Assalamualaikum

Sekarang saya tengah keluar jemaah masturat kat Bagan Laut. First time together with my hubby. Senanya tengah try taknak post pape kat instagram and wechat. Alhamdulillah berjaya kot.

Cuma semalam husband ada hantar macam petikan lah pasal tabligh. Jadi aku rasa ia satu ilmu gak lah. Kalau tak sampaikan macam rugi lak. So kepada yang baru baru nak belajar, nak tahu apa yang aku belajar dalam tabligh selama ni, baca lah artikel kat bawah ni. Semoga dapat membantu. Insyallah..

πŸ’™❤πŸ’›πŸ’œπŸ’–πŸ’™❤πŸ’šπŸ’œπŸ’›πŸ’–

Usaha Atas Iman @ 6 pesanan wanita (masturat)

Ψ¨Ψ³Ω… Ψ§Ω„Ω„Ω‡ Ψ§Ω„Ψ±Ψ­Ω…Ω† Ψ§Ω„Ψ±Ψ­ΩŠΩ…

6 PESANAN WANITA (MASTURAT)

 6 pesanan wanita.....

1. SOLAT di awal waktu
2. Istiqomah taklIm taklum
3. Istiqomah Quran dan zikir
4. Didik anak cara dan amal sunnah
5. Hidup sederhana
6. Keluar ke jalan Allah

1. Sembahyang di awal waktu Sembahyang merupakan perintah Allah SWT yg pertama diwahyukan Allah SWT kepada Nabi SAW. Kenapa kita kena menjaga sembahyang di awal waktu terutama kaum wanita..?. dikatakan wanita ini mempunyai 3 perkara yang mana jika ia melengah2kan sembahyang menyebabkannya mendapat dosa :

1) haid/nifas
2) kedatangan tetamu
3) mati

Justeru kaum wanita perlulah peka pada keadaan ini..

Apa maksud sembahyang?
Maksud sembahyang ialah untuk kita membawa sifat2 di dalam sembahyang ke dalam kehidupan seharian kita spt menutup aurat, menundukkan pandangan, membaca ayat al-quran,berzikir dan berdoa. Apabila di dalam sembahyang kita mensucikan diri dengan berwudhuk, fikiran kita hanya tertuju pada Allah SWT,lidah kita sentiasa berzikir dan gerakan badan kita sesuai dengan perintah Allah SWT, aurat di tutup dengan sempurna, maka di luar sembahyang pun kita harus melakukan perbuatan seperti itu.

Kita juga perlu meyakini bahawa dengan sembahyang Allah akan membantu dan menyelesaikan masalah yang kita hadapi. Sahabat2 r.ajmain dahulu mereka begitu yakin dengan sembahyang sehingga anak yang mati boleh hidup kembali, pengisar gandum boleh mengeluarkan gandum dengan sendirinya. Semuanya menunjukkan betapa yakinnya mereka dengan perantaraan sembahyang dapat menyelesaikan masalah mereka.

Hari ini manusia ramai yang mensyirikkan Allah SWT, sehingga apa sahaja yg mereka lakukan mereka mencari asbab tanpa dahulu memohon pada pemberi asbab iaitu Allah SWT. Di dalam sebuah hadis disebutkan bahawa Rasulullah SAW bersabda" Barangsiapa yang menjaga solahnya,maka ia akan mendapat lima keuntungan,

1) Allah swt akan menghilangkan kesempitan hidupnya.
2) Ia akan diselamatkan dari seksa kubur.
3) Ia akan menerima buku amalan dengan tangan kanan.
4) Ia akan melalui titian sirat sepantas kilat.
5) Ia akan masuk syurga tanpa hisab.

Untuk mendapat hakikat sembahyang ini maka kita kenalah jaga sembahyang kita di awal waktu dan galakkan suami dan mahram kita yg lelaki untuk bersembahyang di masjid...setiap pekerjaan yang kita lakukan perlulah mengikut waktu sembahyang, bukan waktu sembahyang itu mengikut pekerjaan kita maksudnya 5 ke 10 minit sebelum waktu sembahyang kita dah prepare wudhuk dan sudah berada di tikar sembahyang..biarlah kita menjadi manusia yang  sentiasa tertunggu2 waktu utk mengabdikan diri pada Allah swt. Hendaklah kita bawa lima sifat dalam sembahyang kita iaitu:

1) Keyakinan yang sempurna terhadap janji2 Allah SWT.
2) Sembahyang seperti yang dicontahkan oleh Rasulullah SAW.
3) Tahu hukum sembahyang,sembahyang tawajjuh,tak lalai dan sebagainya.
4) Bawa sifat ehsan,di mana kita meyakini bahawa Allah SWT senantisa melihat kita,walaupun kita tidak dapat melihat Allah SWT.
5) Ikhlas yakni niat sembahyang semata2 kerana Allah SWT.

Selain itu juga kita perbanyakkanlah sembahyang2 sunat yang lain seperti tahajjud,dhuha dll agar sembahyang tersebut dapat menampung kekurangan sembahyang fardhu kita..mohonlah pada Allah SWT semoga Allah SWT masukkan dalam diri kita sembahyang yang khusyuk..

2. Majlis Ta’lim wa Ta’allum.(Belajar dan mengajar)
Belajar dan mengajar merupakan perintah Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW yang mana Allah SWT telah perintahkan Jibrail A.S untuk menyampaikan wahyu kepada Rasulullah SAW dan wahyu itu kemudian disampaikan kepada manusia.

Ta’lim wa ta’allum merupakan salah satu amalan yang dilakukan di masjid Nabawi dan ia merupakan pusaka Rasulullah saw dan ruh agama. Oleh itu rumah yang di dalamnya mewujudkan amalan ta’lim wa ta’allum ini bermakna rumah tersebut mewarisi pusaka Rasulullah SAW,maka rumah itu akan diturunkan rahmat dan barakah,ketenangan dan ketenteraman akan wujud dalam rumah tersebut.

Tujuan Majlis ini diadakan ialah:

1) Semata-mata untuk mengingati Allah SWT dan mendapat keredhaanNya
2) Untuk menghidupkan sunnah Rasulullah SAW yang menjadi asbab kejayaan di dunia dan akhirat. Sunnah Nabi SAW bukan untuk kita pelajari,tetapi untuk kita amalkan dalam kehidupan seharian kita.
3) Bila kita duduk dalam majlis ini,maka kita ada keghairahan untuk mengamalkan agama.
4) Untuk menghubungkan ilmu kita yang sedikit dengan ilmu Allah SWT yang maha luas.
5) Supaya kita dapat mengetahui segala perintah Allah SWT dan sunnah Nabi SAW.
6) Untuk menghubungkan ilmu dengan amal dan memiliki fikir risau seperti Nabi SAW dan para Sahabat r.ajmain.
7) Membentuk fikir wanita agar meningkat setahap fikir lelaki. Kata Ummu Salamah r.ha ; ”Kejayaan usaha agama pada zaman awal adalah hasil kerjasama dari kaum wanita, bahkan kaum wanita juga menjadi penghalang kerja agama.”

Kelebihan majlis ini ada banyak sekali. Di antaranya majlis ini merupakan majlis keampunan yang dosa2 pesertanya akan diganti dengan kebaikan,satu majlis ta’lim yang dibuat dapat menghapuskan 100 majlis lalai iaitu majlis yang tidak menyebut nama Allah SWT di dalamnya. Para malaikat melihat majlis ini seperti manusia melihat bintang-bintang bercahaya di langit. Apabila kita keluar untuk menuntut ilmu kerana Allah SWT ,maka 70 000 malaikat akan menghamparkan sayapnya di bawah kaki kita dan semua makhluk Allah yang berada di bumi, udara, lautan akan memohon ampunan untuk kita. Rasulullah SAW ada bersabda bahawa majlis yang mengingati Allah SWT merupakan kebun-kebun (taman-taman) syurga.

Dari Abu Hurairah r.a sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda,
“ Tiadalah berkumpul suatu kaum di dalam rumah-rumah Allah (masjid) untuk membawa kitab Allah SWT,saling mengajarkan sesama mereka, melainkan diturunkan kepada mereka sakinah, diliputi oleh rahmat, dikerumi oleh malaikat, dan mereka akan disebut oleh Allah SWT dalam majlis para malaikat yang berada di sisi-Nya” (Hr. Muslim dan Abu Daud)

P/S:
Hari ini kehidupan rumah orang islam tiada beza dengan orang kafir.
Rumah mereka dijadikan sebagai hotel untuk tidur, pawagam dengan tv
dan home theatre sebagai tempat berhibur, restoran untuk makan dan minum
dan menghias rumah melebihi keperluan.

Maka kita kena wujudkan rumah seperti rumah sahabat-sahabat dan orang soleh yang mana di dalam rumah mereka hidup dengan amal dakwah, ibadah seperti sembahyang sunat, quran dan zikir, belajar dan mengajar serta banyak khidmat antara sesama isi rumah.

Untuk kaum wanita hendaklah bagi masa selama satu jam setengah setiap minggu bagi menghadari Majlis Taklim Mingguan. Taklim mingguan ni penting kerana ia umpama markaz bagi kaum wanita belajar agama. Janganlah bagi alasan kita sibuk atau kita ada hal. Kalau kita bagi masa untuk majlis taklim ini, insyaAllah ,Allah akan jadikan ia asbab hidayah. Kita kena usaha untuk dakwahkan kepentingan majlis taklim ini pada orang lain.3. Istiqomah Al-Quran dan Zikir

Al-Quran:
Nabi Muhammad SAW telah bersabda:”Tetaplah membaca al-quran kerana al-quran adalah nur untuk kehidupan ini dan bekalan untuk akhirat”. Al-quran merupakan teman di dalam kubur dan juga pemberi syafaat di akhirat. Kita hendaklah sedaya upaya cuba istiqomah membaca Al-quran setiap hari sebab al-quran akan menuntut haknya di akhirat kelak,hak al-quran hendaklah kita khatam membacanya dua kali setahun. Jadi hendaklah setiap hari kita melapangkan masa untuk membaca al-quran,sekurang-kurangnya satu juzuk setiap hari,kalau tak dapat,satu ain atau setengah ain.

Amalkan juga untuk membaca surah2 berikut kerana byk kelebihannya:

1- surah yasin-seperti kita khatam al-quran sepuluh kali.
2- Surah waqiah-menjauhkan daripada kepapaan.
3- Surah as-sajadah dan al-mulk-menjauhkan dari seksa kubur.
4- Surah al-kahfi pada hari  Jumaat-nur akan bersama kita sehingga Jumaat akan datang.

Kita hendaklah mengajar anak-anak kita supaya membiasakan diri membaca al-quran dan he
ndaklah azam supaya ada di antara anak-anak kita nanti bakal menjadi hafiz dan hafizah. InsyaAllah.


Zikir:
Berzikir iaitu mengingati Allah SWT dalam setiap keadaan dan setiap apa yang kita lakukan hendaklah dihubungkan dengan Allah SWT. Kita hendaklah berzikir sebanyak-banyaknya sehingga kita merasa yang Allah SWT melihat kita senantiasa.
Banyak kelebihan zikir antaranya:

1- Zikir melembutkan hati
2- Memberi cahaya pada wajah
3- Menjauhkan syaitan dan menghancurkan kekuatannya,
4- Melahirkan cinta kepada Allah SWT dan cinta merupakan roh Islam, sumber agama, kebahagiaan dan kejayaan.
5- Menyebabkan keredhaan Allah SWT.


Amalkan zikir 300 kali pagi dan petang
Tanda cinta pada Allah SWT zikirlah subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallahu wallahu Akbar 100 kali pagi petang.

Tanda cintakan nabi kita hendaklah selawat ke atasnya juga 100 kali pagi petang di mana satu selawat Allah akan ampunkan 10 dosa, diangkat 10 darjat dan diberi 10 kebaikan.

Manakala tanda cinta pada diri kita hendaklah kita memohon keampunan dengan beristighfar 100 kali pagi dan petang yang mana dengan istighfar InsyaAllah dosa2 kita akan diampunkan walaupun sebanyak buih di lautan.Amalkan juga doa-doa harian dan tasbih FΓ‘timah sebelum tidur mudah-mudahan amalan yang kita lakukan ini mendapat redha Ilahi.

4. Mendidik anak cara Sunnah
Sebagai seorang wanita solehah dan juga ibu pastinya kita mahukan anak-anak kita berjaya di didik mengikut acuan agama islam kerana hanya dengan cara yang ditunjukkan oleh agama kita sahaja mampu memabwa kejayaan di dunia dan akhirat.

Rasulullah SAW bersabda:
"Sesungguhnya setiap bayi yang lahir itu fitrah (suci). Kedua ibubapanyalah yang mendidiknya menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi."

Anak-anak yang dilahirkan adalah seperti kain putih, bersih. maka ibu bapalah yang membentuk anak itu samada mahu menjadi seorang yang mentaati perintah Allah SWT atau sebaliknya.setiap ibubapa harus bercita-cita untuk menjadikan anak-anaknya soleh solehah. Madrasah bagi anak-anak adalah bermula dari rumahnya sendiri dan ibubapa adalah guru terbaik untuk anak-anak ditarbiyah.

Berikut adalah tips-tips yang dianjurkan dalam mendidik anak mengikiut cara Islam:

~Ketika ibu mengadung.ia haruslah banyak beribadah, membaca quran, terutama surah-surah seperti Yusuf, Luqman, Yassin dan Mariam.

~Ketika bayi lahir, diazankan bagi bayi lelaki dan diqamatkan bagi bayi perempuan, masukkan manisan ke dalam mulutnya, masukkan dengan jari telunjuk kanan dan ditekan ke langit-langit dan gerakkan ke kanan dan kiri, cukur rambutnya untuk menguatkan ingatan, beri nama yang baik dan adakan aqiqah pada hari ke tujuh setelah melahirkan.

~Menyusukan bayi sendiri sehingga berumur 2 tahun dengan menjaga adab seperti berwudhuk, membaca selawat dan berzikir ketika menyusukan bayi.

~Apabila anak sudah boleh menyebut perkataan ajarlah perkataan pertama itu dengan menyebut nama "Allah". Apabila lafaz Allah yang pertama disebut maka Allah SWT akan membangkitkan kita dengan wajah bercahaya seperti bulan purnama di padang masyhar nanti.

~Ajar adab-adab dan sunnah seharian seperti adab tidur, adab makan, adab tandas dan sebagainya.

~Adakan majlis ilmu seperti majlis taklim setiap hari, ceritakan kisah kehidupan nabi dan para sahabat,bentangkan takaza-takaza agama, beritahu pada anak-anak tentang usaha dakwah, tanggungjawab berdakwah sehingga anak-anak dapat menyedari kepentingan dakwah tersebut.

~Segala perbuatan atau percakapan kita dengan anak-anak, hendaklah dihubungkan dengan kebesaran Allah SWT. Ada 4 cara untuk meningkatkan keimanan anak-anak kita iaitu:

1. Dengan cara melihat - MATA
2. Dengan cara mendengar - TELINGA
3. Dengan cara berfikir - AKAL
4, Dengan cara bercakap - MULUT & LIDAH

`Anak-anak bersifat ingin tahu dan beritahu mereka ganjaran-ganjaran yang mereka terima apabila melaksanakan perintah Allah SWT dan ceritakan juga suasana kehidupan akhirat.

~Ada 3 peringkat dalam mendidik anak

1. Peringkat bawah 7 tahun.
~ jadikan anak seperti raja, maksudnya mengikut keinginan dan cara mereka selagi tidak keterlaluan seperti dalam bergaul, be
rmain sesuai dengan perkembangan diri mereka..serta memberi pujian dan sanjungan pada mereka.

2. Peringakat 7-14 tahun
~ jadikan anak seperti hamba, maksudnya di waktu ini kita boleh memerintah anak-anak untuk mematuhi perintah Allah seperti bersolah dan seandainya anak-anak tidak menuruti maka kita boleh merotannya..

3. Peringkat 14 tahun ke atas
~ jadikan anak seperti kawan kita, maksudnya berkongsi segala masalah yang dihadapi anak-anak dan apa sahaja sesuai dengan umurnya. pendekatan lebih kepada mendengar permasalahan mereka dan berkongsi pendapat dengan mereka.

Mudah-mudahan dengan didikan seperti ini kita mampu melahirkan anak yang soleh-solehah,hafiz-hafizah, alim-alimah serta menjadi daei-daeiyah. InsyaAllah..

5. Hidup sederhana
Pesanan yang ke lima untuk para wanita amalkan dalam kehidupan harian dan rumahtangga adalah mengamalkan kehidupan yang sederhana seperti yang ditunjukkan oleh Nabi SAW dan para sahabat. Yang dimaksudkan dengan sederhana di sini ialah kita berbelanja mengikut keperluan kita walaupun kita mampu bukan mengikut kemampuan kita dan hawa nafsu semata-mata sehingga menyebabkan pembaziran dan sifat menunjuk akan harta yang kita miliki.


Ada 5 perkara yang perlu disederhanakan dalam kehidupan kita iaitu:

1. Rumah.
Kita lihat rumah orang islam hari ini sudah jauh dari ciri-ciri rumah sahabat dan sahabiyah. Rumah kita sudah seperti rumah orang yahudi dan nasrani kerana dalamnya punya tv, perhiasan, perabot, meja makan dan lain-lain lagi yang kesemuanya adalah milik kehidupan orang yang kafir. Jadi rumah orang islam perlu menghindarkan perhiasan yang boleh menyebabkan pembaziran dalam rumah tersebut. Tidak guna rumah besar dan indah andaikata penghuni di dalamnya hidup jauh dari ketaatan kepada Allah SWT dan rasulnya.

2. Pakaian.
Pakaian juga perlu sederhana seperti yang digariskan oleh islam. Bukan pakaian moden yang jauh dari ciri-ciri pakaian orang islam. Apatah lagi dengan suasana menyambut hari raya, sudah pasti pakaian baru menjadi pilihan kita. Tak cukup sepasang sebaliknya 2-3 pasang. Tidak salah tetapi biarla berpada2 kerana pakaian yang tidak kita pakai itu akan di hisab di hari akhirat kelak.

3. Makanan.
Di bulan ramadhan yang sedang kita lalui sekarang ni, sudah tentu makanan yang berlebihan pasti berlaku apatah lagi dengan sifat teruja dan nafsu kita melihat makanan di bazaar ramadhan. Belanja berlebihan sehingga membazir. Maka kita kena muhasabah makanan yang kita mahu makan, kalau biasa kita makan 3-4 jenis makanan, cubalah kita kurangkan kepada 2 jenis sahaja. Mudah2an dengan cara itu mengingatkan kita kepada insan yang tidak berkemampuan dan kita dapat belajar mensyukuri nikmat pemberian Allah SWT.

4. Kenderaan.
Ramai orang yang punya impian untuk memiliki kereta besar dan mewah. Maka mereka yang mahu mencontohi kehidupan sahabat sahabiyah perlula bersederhana dalam kenderaan. Cukuplah kenderaan itu digunakan kerana keperluan bukan kerana menunjukkan kemewahan kita. Dan tidak perlulah kita menghiasi kenderaan itu pada perkara yang tidak perlu.

5. Kenduri.
Sederhana dalam kenduri terutama kenduri perkahwinan. Ambil yang perlu sahaja, tidak perlu bersanding untuk menunjuk2, makan beradab atau berhias pelamin dan bersolek. Dikatakan permulaan keberkatan hidup suami isteri adalah pada akad nikahnya, jikalau dalam hari perkahwinan sudah ada unsur kemaksiatan, sudah tentu tiada keberkatannya,maka tidak mustahil seandainya rumah tangga mereka itu penuh masalah dengan ranjau duri kerana diawalnya sudah tidak mengikut syariat islam.

Jadi kita perlulah memikirkan kehidupan kita agar wujud kesederhanaan dalam setiap tindak tanduk kita supaya tidak bertentangan dengan ajaran islam.

Dikatakan sederhana itu terbahagi kepada 2 bahagian.

1. Melalui jalan taqwa-iaitu jalan yang ditunjukkan oleh Nabi SAW dan para sahabat.

2. Melalui jalan fatwa- iaitu jalan yang dibolehkan oleh ulama.

Rasulullah SAW bersabda, ‘Sungguh beruntung orang yang memeluk islam, diberi rezeki yang cukup, dan dibuat merasa qanaah (cukup/ puas) oleh Allah dengan apa yang diberikan-Nya.’ [HR. Muslim 1054]

5. Keluar Jalan Allah, dan Galak Mahram Keluar Jalan Allah Kaum lelaki byk habiskan masa di luar rumah (kerja agama). Yg tinggal di rumah adalah wanita. Wanita ibarat seperti kilang yg mencorakkan anak2 (sifat dan akhlak anak2 sama ada baik atau sebaliknya). Seperti bayi dalam kandungan, pembentukan jasad bergantung kepada makanan si ibu. Begitu juga pembentukan rohani itu yg mana bergantung kepada amalan si ibu.

Jika makanan kurang sempurna risikonya anak akan cacat begitu juga jika amalan si ibu kurang sempurna maka pembentukan rohaninya akan cacat. Madarasah yg pertama anak-anak adalah diatas riba para ibunya.

Dikatakan seorang wanita yg solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh. Tetapi seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dr 100 lelaki yg jahat.
Dikatakan juga jika baiknya wanita maka baiklah sesebuah negara itu.

Seperti usaha Nabi Nuh A.S mengambil masa yg panjang kerana tidak ada fikir daripada wanita. Tetapi Nabi SAW dimana isteri2 berkongsi risau atas umat dan membuat pengorbanan maka hidayah telah tersebar dalam masa yg singkat ke seluruh alam.

Yg penting bg kita kaum wanita ialah istiqamah takleem di rumah. Hidupkan takleem bukannya dgn taat perintah suami tetapi lakukanlah takleem harian di rumah dengan penuh fikir dan kerisauan atas agama dengan ini akan timbullah sifat pengorbanan , barulah nusrah Allah SWT turun dan dgn itu tersebarlah hidayah.

Selain itu hidupkan 6 pesanan, banyakkan istighfar & doa serta menangis.

Program di rumah :

1. Mesyuarat harian - hal & takazar agama, hal ehwal rumah
2. Takleem kitabi
3. Tilawah al-Quran
4. Muzakarah agama - 6 sifat, 6 pesanan, masail
5. Adab-adab sunah & usul

Dalam keadaan rumahtangga begini maka akan wujud fikir yg sama antara suami & isteri dan ahli rumah maka nusrah Allah SWT akan turun dan akhirnya hidayat akan tersebar.

Apabila ada fikir maka iman akan meningkat. Bila iman meningkat maka timbullah pengorbanan dan atas sebab pengorbanan tadi nusrah dan hidayat akan datang.

5 sifat para wanita supaya dapat di amalkan dalam rumah tangga mereka iaitu ;

1-menjadi daeiyah~pendakwah
2- menjadi alimah ~berpengetahuan dalam agama
3- menjadi abidah~ kuat beribadah
4- menjadi murobbiyah~ orang yang mendekatkan diri pada Allah
5- menjadi khadimah~orang yang suka berkhidmat terutama untuk agama Allah..


Tertib Usaha Masturat
Doa kamu tidak dikabulkan Allah SWT kerana hati kamu telah mati disebabkan oleh 10 perkara;

1. Kamu mengenal Allah SWT tetapi kamu tidak tunaikan hak-hakNya.
2. Kamu mengakui bahawa kamu cinta pada Rasulullah SAW tetapi kamu tinggalkan sunnahnya.
3. Kamu telah membaca al-Quran tetapi kamu tidak beramal menurut al-Quran.
4. Kamu telah berkata bahawa syaitan itu musuh kamu tetapi kamu tidak menentangnya.
5. Kamu telah makan nikmat2 Allah tetapi kamu tidak tunaikan syukurNya.
6. Kamu telah berkata bahawa syurga itu benar adanya tetapi kamu tidak beramal untuknya.
7. Kamu telah berkata bahawa neraka itu benar adanya tetapi kamu tidak lari darinya.
8. Kamu telah berkata bahawa mati itu benar adanya tetapi kamu tidak bersedia untuknya.
9. Kamu bangun dari tidur lalu menceritakan keburukan manusia tetapi kamu lupa tentang keburukan sendiri.
10. Kamu mengebumikan mayat2 saudara kamu tetapi kamu tidak jadikan pelajaran ke atas mereka.

Dari maulana Yusof RAH;
'Taklim adalah satu amalan yg penting lagi utama. Kita hendaklah duduk dengan beradab apabila menghadiri majlis-majlis taklim. Kita hendaklah menjaga adab2, peraturan2, ketinggian & kehormatan majlis itu. Kita hendaklah mengambil wudhu terlebih dahulu, janganlah sekali-kali duduk bersandar, janganlah sekali-kali meninggalkan majlis itu kerana desakan tabiat, janganlah sekali-kali berbual-bual dan berbisik-bisik semasa taklim sedang berjalan. Jika kita menghormati adab-adabnya nescaya majlis itu dilingkungi oleh para malaikat. Dengan itu ahli2 majlis akn mendapat taufik untuk mentaati Allah. Dengan menghormatinya nescaya dianugerahkan Nur Hadith yg mendatangkan Hidayat sejati untuk menjalankan sepenuhnya perintah-perintah Allah swt'.
Wallahu a'lam

Wassalam.

πŸŒ‹πŸŒ πŸŒŒπŸŒ‹πŸŒ πŸŒŒπŸŒ‹πŸŒ πŸŒŒπŸŒ‹πŸŒ 


For the pleasure of Allah.
Assalamualaikum
Thank you!