Thursday, November 12, 2015

16 Makanan Yang Disebut Dalam Al-Quran

3 haribulan 11 2015

Assalamualaikum.

Jom kita sambung menyahnyah ya mak nyah. Sekarang ni macam biasalah aku seorang diri dirumah. Baru lepas makan tengah hari with sheben. Stew ayam dengan brokoli rebus yum yum..  Then dia pun keluar sebab ada urusan tahfiz. Semoga Allah berkati langkahmu dan memudahkan urusanmu ya habibi. Ameen.

Aloo nak tulis resepi tapi tadi tak snap gamboooo sob sob.

Takpelah sekarang ni kita nak share pasal buku yang kita baca tadi. Tajuk buku tu Allah Doktorku Wahyu Ubat Penyakitku oleh Mukhlas Asy Syarkani Al Falahi. Alhamdulillah best buku ni. Banyak dalil dalil. Banyak tips tips kesihatan.  Semuanya dikaitkan dengan Allah maha penyembuh iaitu asy-syafi.



Sebenarnya jadi orang islam ni pun dah untung sangat. Sebab ajaran dan suruhan agama kita ni pun dan merangkumi kesemua terapi minda, pencegahan penyakit dan juga rawatan penyakit. Kadang kadang tu (atau selalunya)  bila baca cara nak mengubati penyakit kan, bukan dia suruh kita minum air dari 7 telaga yang berlainan ke suruh kita cari hati semut ke tapi cuma dengan cara senyuman, sabar,memaafkan itu aje cara nak ubati penyakitnya tu. Nampak macam tak de pape je kan tapi sebenarnya itulah yang paling betul. Paling tepat. Paling mujarab. Sebab Allah yang ajar.  




Dalam buku ni jugak ada banyak cerita tentang khasiat khasiat makanan yang baik dan sangat bagusss untuk dimakan oleh manusia. Senang citer senanya, ikut jelah nabi buat apa. Nabi makan apa. Confirm insyallah bagussss. Contoh ea, nabi suka makan kurma. Kita pun hendaklah suka makan kurma. Kena selalu makan kurma. Sebab bila saintis saintis ni kaji kaji, rupa rupanya kandungan kurma saaaangatlah baik dan terbaik. Contoh lagi, nabi kata makanlah cuka. So makanlah cuka. Bila dikaji rupa rupanya banyaaak kebaikan bila kita amalkan cuka ni.



Sapa nak tiru nabi angkat tangannnn. Sayaaaa!

Setiap Sunnah itu pasti ada kejayaan =)

Hari ni allah bagi suamiku ilham untuk beli brokoli. Alhamdulillah brokoli pun saaangat bagus. Hehe. Tapi ayam takde pulak kata bagus dalam buku ni sob sob.

Hari ni kita jeles dengan orang korea (bagi peminat citer korea ye hehe). Sebab makan sayur banyaaaak. Makan sayur rileeeex aje. Sayur 80% dalam makanan mereka. Kita puji puji dia. Kita jeles dengan dia. Sebab dia makan sayur macam yang alquran suruh. Kita pun bersedih hati sebab tak jadi macam orang korea. Tapi kita lupa, sebenarnya orang islam iaitu kita ni laaaaagi beruntung. Laaaagi bagus dari mereka. Sebab apa? Walaupun kita tak makan sayur sebanyak mereka, tapi kita tak minum arak. Kita tak makan daging binatang pink tu. Alhamdulillah. Bersyukurlah jadi orang islam. Berbanggalah menjadi orang islam. Sesungguhnya orang islam lebih baik daripada orang kafir. Maka janganlah berjeles jelesan dengan orang kafir..

Walaupun orang islam rugi sebab tak makan sayur banyak macam orang korea, tapi orang islam tak minum arak macam orang korea (yang kafir). Allah telah mengharamkan arak ke atas umat islam. Bila dikaji kaji oooooo rupanya alcohol boleh beri kesan yang saaaangat buruk kepada tubuh badan manusia. Contohnya apa? Contohnya boleh menyebabkan kerosakan otak, strok, ketagihan, gangguan percakapan, degupan jantung tidak berkala, luka dalam perut kanser usus kecil,osteoporosis, pendarahan kerongkong dan bannnyaaaak lagi. (rujuk buku Allah doktorku tadi). Ha jadi mari buat perbandingan. Siapa yang lagi rugi? Peninum arak yang banyaaak makan sayur atau bukan peminum arak yang makan sayur sikit?

Kalau saya ofkoslah saya kata bukan peminum arak yang makan sayur sikit hehe iaitu orang islam.
Anda pula bagaimana?

Alhamdulillah.

Meh saya share sikit 16 makanan yang disebut dalam alquran berdasarkan buku Allah doktorku  

Halia

Tembikai

Cuka

Bawang putih

Utruj

Mentimun

Labu

Beras

Anggur

Delima

Bawang merah

Pisang

Mentega

Ikan

Klorofil

Zaitun

So banyak banyakkan lah makan makanan yang di atas ni ye…  jom umat islam kita perbaiki cara pemakanan kita supaya kita jadi ummat yang lebih kuatttt.. insyallah!

Sekian sahaja coretan saya pada kali ini.


For the pleasure of Allah. 

Thank You and Assalamualaikum 

Certain Day Talking : Diaries

18.10.2015

Assalamualaikum

Alhamdulillah dapat jugak menulis setelah laaaaaama ku tinggalkan dunia blog ku ini. Dua bulan lepas memang zaman busy aku sebab semester 6 berpraktikum. Aku berpraktikum dengan husband aku kat SK Bandar Baru Salak Tinggi. Alhamdulillah semuanya ok dan best..

Now, semua sem 8 pun dah intern, kitorang yang sem 6 ni pun dah nak jadi last year student, semuanya jadi busy busy belaka. Sebab dah jadi keutamaan lecturers. Takut senanya.. Tapi bila dibayangkan ketakutan saja, maka ketakutanlah yang akan menghantui kita..
So chill chill ajer.

^____^  comelnyee


2.11.2015

Anyonyooo entry lepas pun tara siap siap haha. Jadi kita sambung aje lah. Okay baru je masuk bulan 11. Dan nampaknya tarikh peperiksaan semakin hampir. Namun bagaimanakah persiapan untuk menghadapi peperiksaan? Usah ditanya kelak menyesal pula hehehhe.

Budak2 study group ni pulak macam tanak balik bangi je gayanya. Aku dengan sheben jelah yang setia kat sini. Alhamdulillah ada rumah kat Putrajaya ni kalau tak kat mana lah agaknya aku sekarang ye.

So sepanjang aku duduk berduaaa je dengan sheben ni banyak lah jugak aku belajar mende2 keibubapakan aka keisterian yang harus aku praktikkan sampai ke tua. Antaranya adalah memasak. Aku senanya suka je memasak. Tahu kan?

Wanna cook with me? 


Tapi the prob here is rumah kecil kami tiada peti sejuk. Jadi aktiviti masak memasak agak sukar dijalankan secara kerap kerana kadang-kadang timun rosak, kadang kadang tomato busyuk, kadang-kadang  ayam tak sempat beli sebab dah malam. Dan sebagainya. 

Dan bila memasak pulak kuantitinya adalah amat sedikit macam main pondok pondok hehe. Diameter periuk aku hanyalah sebesar jari teluntuk kanan dan kiri disambungkan begitu juga dengan ibu jari tangan kanan dan kiri. Segitu aje. Sangat sedikit bukan? Apa jadi kalau masak  banyak? Wa qo lu inna lillah….. T.T

Macam ni la lebih kurang tapi yang ni hat mahai punya hehe. 
Aku dapat periuk2 ni hadiah dari Balqish ngan abang dia masa kahwin haritu. Tq Babali.. Berguna sangat. Sebab satu set tu ada 5 jenis periuk2 kecik sampailah ke besar. So sangat berbaloi lah. 
Kalau korang nak bagi hadiah perkahwinan untuk kawan2 pun ok periuk, berguna..


Tapi apa apa pun aku gembira dan bersyukur sebenarnya. Alhamdulillah alhamdulillah. Dapat jugak masak. Dapat jugak sediakan makanan untuk suami. Walaupun tak lah sedap pun aku masak.

I love cooking. Sebab tu kadang kadang atau selalunya bila dah dapat memasak (sebab semua bahan lengkap) aku akan masak 3 kali sehari. Untuk 2 orang. Macam rugi je kan haha. Atau kengkadang orang kata buang masa dan tenaga aje.

Tapi pada aku tak lah (untuk jangka masa sekarang ni). Sebab aku duk rumah bukan buat pape pun. Rumah aku kat tingkat 3. Ofkos aku tak kan turun jenjalan. Lagipun kawasan asrama student. Pastu aku pulak tak de buat pape part time job. Jadi tugas aku hanyalah menjadi  pelajar dan menjadi isteri. Yela disamping menjadi anak dan menantu lah.

Tapi tak lah macam ni sangat pun senanya.. hehe

Apa lagi aku harus lakukan dirumah… haruslah memasak ya kannn.. masak iron baju sapu sapu sikit. Tu jer keje aku haha. Basuh baju tak sebab kitorang basuh kat dobi. Haha. Tak de mesin basuh gak…
 
So pagi tadi menu kami adalah :
Mi singapura + telur mata + keropok ganu
Tengah hari ni :
Stew ayam +brokoli rebus

Malam? Belum menjelang malam lagi. Tapi rasanya stew tadi je kot sebab tak habis lagi.
Esok pagi aku ingat nak buat mi sos kacang hitam korea tu hehe. Mi dah dibeli. Insyallah kalau jadik nanti aku share share yekk. 

Hari tu ada buat nasi ayam pastu mi hailam pun ada jugak. Ohye donut pun ada gak aku buat. Tapi tak mantop lagi lah donut aku. Tak leh jual lagi lah bak kata orang :P

Suami aku kata berbaloi jugak senanya kalau duk dua orang ni kita masak kat rumah. Aah memang pun senanya tapi kalau ada peti ais. Hehe. Kalau tak rugi sikit jerrr lah berbanding asyik beli aje.
Lagi apa ek nak citer pasal kehidupan aku sekarang…. Oh ye

Lately bila dah habis kuliah ni banyak gak masa terluang. Antara kerja tak berfaedah aku adalah tengok citer. Tapi tak maulah citer sebab suami aku kata nanti ada saham dosa. Tapi memang banyak gak ah citer aku tengok. Lagha T.T

Tapi sekarang macam nak muntah dah kalau nak tengok citer tu. Haha yeye je. 
Oklah nak buat entry lain pulak haha. Sebab panjang sangat..

For the pleasure of Allah. Assalamualaikum

Thank you!



Wednesday, November 11, 2015

8 Tips Menjaga Kulit Daripada Kering

Assaalamualaikum 

Kulit aku sebenarnya kategori kulit kering. So memang kena jaga supaya tak terlalu kering an sentiasa lembab dan selesa. So adalah beberapa cara yang aku guna untuk mengelakkan daripada kering. Sebab kalau kering sangat nanti gatal dan rasa tak selesa...

So antara yang aku memang amalkan adalah : 

1. Minum air banyak
Banyak tu maksudnya 2 hingga 3 liter air. Kalau kurang daripada tu maksudnya kurang munim air.



2. Sabun mandi yang sesuai.
Jangan pakai yang banyak buih. Aku sekarang guna sabun minyak zaitun dan sabun wangi lux yang orkid tu.




3. Losyen on.
Losyen kena sesuai. Kalau aku tak sesuai pakai losyen biasa wangi wangi tu. Aku pakai cetaphil punya.


4. Elakkan air-conditioner
Sebenarnya econ tak elok untuk orang yang kulit kering sebab nanti kelembapan kulit tu makin ditarik tarik. Kulit jadi makin kering. So elakkan lah econ. Tapi kalau kena gak econ, tak pelah, bawak losyen. Pakai..

5. Minyak zaitun
Rajin-rajin lah buat urutan dan sapuan minyak zaitun kat kulit badan.. insyallah kulit makin lembab.


6. Supplement
Kena gak amek supplement. Kalau aku pilih shaklee lah of kos. Suplement untuk kulit ni biasanya  vitamin c lah yang paling ok dan sesuai. Ameklah supplement yang sesuai ye..



7. Jangan mandi kolam
Say no to kolam renang or kolam2 yang air dia berklorin tu. No no no. trust me.

8. Baca selawat
Baca selawat sebelum pakai semua produk-produk tu insyallah ada berkatnya. Nasihat untuk diri sendiri ni sebenarnya. Sebab Alllah yang bagi mudarat dan Allah yang bagi manfaat. Jadi Allah lah yang maha mengelokkan kulit kita. Insyallah ye...


Baca 3 kali.. 


Okay tu je.. Semoga bermanfaat.. 

For the pleasure of Allah

Assalamualaikum..






Majlis Perkahwinan Kak Aisyah, My Sister In-law :)

Assalamualaikum and Sobahal kheir.....

Lama sangat tak udate blog kan. Rindu rasa. Last update masa guna blog sebagai bahan bantu belajar bahasa arab dalam PdP hari tu. Itu pun tak de dalam markah praktikum sebab guru pembimbing nak masuk tapi tak jadi. Im is sobbing T.T

Alhamdulillah sekarang di kat dalam kelas baru nak start study walaupun dah 3 minggu study week. *weh sapa nak study weh kalau study week 3 minggu wehhh

Haha.

Exam 17 hb sebelas 2015. Insyallah boleh jawab. Aku bukan style belajar sorang bila dah masuk alam universiti aka IPG nih. Aku pasti akan belajar secara grouping. Group yang memang wujud sejak semester 1 lagi. Thanks you guys :’)


Ok jom join kita nak citer pasal wedding kak ipar kita ni, Kak Aisyah. Tapi kita tak letak gambau panten ye sebab panten dok kasi heee.

Ini adalah hasil kerja tangan aku hihi. Cuma menyiang ikan jelah tak. Kerja kerja menyiang ikan dilakukan oleh panten sendiri hokey. Ni ikan selayang..
P/S : air dia terlampau banyak ni so jangan tiru aksi ini hehe. Sebab keesokan paginya orang tua tua kat kapung bising sebab air banyok ngat.. 


Ni yusuf adik ipar kite. Mengecat dipagi hari kejadian! Power dok? hehe. 

Orang merewang. Kitorang tak guna catering okay. Power dok ? T.T

Pemandangan dari veranda rumah, Masa ni tak ramai lagi orang datang.

Rumoh mok metua pun dah bertukar jadi kaler ungu pink.... I love it hihi

Muka penat giler. Aku rasa peranan aku antara yang terbesar jugak dihari tu iaitu aku jadi camera woman dan aku jadi jurusolek. Memang sangat penat tapi sangat seronok juga.. Hihi


Tapi mungkin dia lagi penat lah =')

Umi : Ika, jom buat muka penat jom..
Ika : Ok hehehe... 


Alhamdulillah selamat pun buat majlis kenduri untuk kedua mempelai. Alhamdulillah, lepas beberapa hari kak Aisyah pun terbang ke mesir dan abang ala pun menyambung kerja sebagai cikgu kat johor. Tahun depan dorang jumpa semula. Doalah yang baik baik untuk dorang ye...


Ok dah Assalamualaikum..
Thank you!