Thursday, July 24, 2014

Kenapa Rancangan Hari Raya Semuanya Sedih Ni?

Assalamualaikum.

Okay guess what? Petang ni aku balik rayaaaaa yeyyyyyhhh hehehehe
Balik raya. Pastu balik rumah ada apa?
Sebenarnya taka da apa pun.. sama aje..
Cuma happy hapy happyyyyyyy hihihi
Mungkin sebab kasih saying kot. :’)

So last day at IPG. Sedih sikit lah.. sebab sayang nak tinggalkan romadon kat IPG ni. Banyak kenangan. Huhu
Budak budak kelas ni ha lagi lah. Over excited woooo. Semua pakat pakai baju lawa lawa. Abes kelas pagi je cabut gi stesen bas. Bijoknye anak mak.

So kawan kawan, I wish u happy time hari raya. Ya kita perlu bergembira di hari raya. Sebab hari raya aidilfitri adalah hari untuk meraikan kemenangan kita berpuasa selama sebulan. Tak kan meraikan dengan kesedihan kan.

Yang terbalik kotnya sekarang ni apa tau dak. Cerita cerita kat tv semuaaaa pakat dok sedih sedih. Contohnya ea salam romadon terakhir la, dosa ibu lah, ampun tak terbalas la, dosa sebelum aidilfitri lah apa lah.
Eh lupa nak cakap, semua tajuk tajuk ni aku reka sendiri je, aku membayangkan tajuk tajuk cerita sedih je la mampu. Tengok aku tak mampu. Tak nak tengok pun.

Aku teringat masa kecik kecik dulu, cerita hari raya kelako kelako belako.
Start dari malam raya ada cerita mak timah balik raya lah, senario lari raya lah apa lah. Semua ni tajuk rekaan ye. 
Aku nak maksudkan begini, kan best kalau mood tengah happy kita tengok cerita kelako. Kan? Kan?

Ke aku je rasa gitu haha

So pada pandangan aku, di hari raya yang bahagia ini, di hari kemenangan ini, baiklah kiranya semua tv tv Malaysia menyediakan cerita yang ceria ceria, gembira gembira. Jangan la cerita sedih sedih. Tak semangat dn nak raya.

Maksud aku, bukan hiburan tau ni. Artis menyanyi nyanyi ke apa. Ni tak bagus. Laghaaaa
So, ini hanya lah pandangan seorang warga Malaysia. Jangan saman saya. Aaaa

Ok. Sekian. Assalamualaikum J



Monday, July 21, 2014

My Very First Ramadhan With Habiby.

Assalamualaikum semua.
Lama dah aku nak menyanyah tapi asyik tak sempat aje. Kesian kan mak jemah.
Dah la internet asyik habis kuota aje. Maklumlah mak jemah suka tengok baju baju cantik kat istagram. Tu yang laju je habis tu sobss

So today kita cerita fasal romadon.
Tahun ni romadon aku lain sikit. Eh lain banyak.
Sebab dah berhusband. Cocuwit

Apa bezanya romadon ku yang ada husband dengan tak de husband?

Banyaaak.

Yang pertama dan yang paling penting sekali adalah husband akan jadi seorang yang paling memotivasikan diri kita untuk buat amal. Syok ngat :’)
Start sebelum romadon lagi dia selalu ingatkan. Jangan sia siakan romadon. Buat sehabis baik. Buat sehabis baik. Jangan buang masa!
So aku ni sikit sikit terkesanlah dengan kata kata habibi tadi. So ada zuq yang lebih kuat untuk gunakan romadon sehabis baik..

Keduanya adalah iftar bersama. Ni bestttt :D
Itew sukeeee hehehe

Setiap petang weols akan berbuka bersama. Tapi tak makan kat luar pun. Jimatuuun mihmihmih
Kitorang akan berjumpa di sebuah kelas berdekatan dengan masjid (supaya mudah suami aku cabut lari pabila dia mendengar iqomat kihkihkih) seawal 6.00 petang. Awal sangat kan perancangannya. Haha. Tapi biasanya pukul 6 tu baru nak siap siap hehehe.

So kitorang akan jumpa kat kelas tu dan akan mulalah usrah haha. Ada la beberapa pengisian hati dan rohani untuk kami. Contoh macam mesyuarat famili or mengaji or mengulang or membaca tafsir or apa apa je. Bebual pun masuk. Bergelak pun boleh selit.

Usrah sangat kaaaan..

Makan pulak? Haa ni best.

Suamisiddiqahbaikhati beli lauk. Aku masak nasik dan buat air.
Aku sukaaa. Sebab dapat jugak aku berkhidmat untuk suami di bulan romadon ni ye dak.

Biasanya aku akan buat air panas untuk husband. Supaya perut dia selesa dan tak lemah badan bila nak solat taraweh panjang panjang nanti. Kalau air sejuk aku rasa macam lemah otot otot segala. tapi kadang kadang beli jugak air sejuk..

Feeling?

Aku macam tak jangka la jugak yang aku akan berbuka dengan style masak memasak dan makan sesama kat dalam kelas cenggitu. Gaya syurga sangat kan.
Dulu sebelum kahwin tak terfikir pun. Of course kita akan fikir kita nanti bila romadon nak buka ngan hubby mesti kena keluar setiap hari makan kat luar dan bertaraweh bersama imam imam besar di masjid masjid besar kan. Macam zaman zaman ngan kawan kawan dulu kan..

Tapi lepas kahwin ni lain sikit lah. Aku tak kisah pulak.Aku rasa aku happyhappyhappy je makan kat kelas tu. Rasa lebih berbaloi. Kenapa ek. Tak tahu lah haha.
Maksudnya kat sini, after kahwin pemikiran kita akan lebih terbuka dan rasional. Keinginan pun lebih sederhana. Tak macam zaman memuda dulu. Agaknya lah.

Ketiga sebab aku dah tak keluar keluar lagi dengan kawan. Semua dengan suamiiii aje. Dulu kan aku kuat jalan. Sekarang tak. Sebab? Entah. Aku selesa macam ni. Ada kebaikan dan ada jugak keburukan dia. Tapi tak apalah. Berdikit dikit kita belajar ye dak.

So dah beberapa romadon berlalu. Sedih rasanya. Sebab? Sebab aku tak mampu buat sehabis baik pun. Semua sekerat sekerat. Aku harap Allah tetap memandang aku dengan pandangan kasih sayang. Ameen.

Raya pun seminggu je lagi. Raya yang dinanti dengan penuh debar. Sebab ada suami. Alhamdulillah syukur. I sayang u husband. I love u.

Dah la. Bebila kita post lagi. Aku nak tidoq awal lah. Esok nak bangun awal. Jumpa husband wakiwakiwa gurau bha.


Okay Thank You And Bye bye

FOR THE PLEASURE OF ALLAH